Historien om Gottlob (1969)

Spenning, Krim | 10 timer, 38 minutter
Rating:
0/10

Handling

Thriller-hørespill etter en kriminalroman av Torolf Elster, dramatisert av Helge Hagerup. Historien utspiller seg i en liten livbåt i 1939 etter av "Vadstena" har gått på en mine.

Instruktør: Erik Lassen. Teknisk regi: Jan Erik Hoel og Aage Sandaker.

 

Historien om Hildebrandt (1:11)

Kriminalhørespill i 11 episoder av Torolf Elster, dramatisert av Helge Hagerup. I august 1939, like før utbruddet av 2. verdenskrig, går et stort passasjerskip på en mine og synker. Sju overlevende i en livbåt fyller tiden, i påvente av å bli reddet, med å fortelle historier - historier som etter hvert viser seg å være biter av et puslespill: En hemmelig affære med politikk og forbrytelse som ingredienser, og som spenner seg over hele det dramatiske tiåret da fascismen la sitt grep om Europa. "--- Men la meg begynne med begynnelsen, det kan ha sine fordeler, og siden dette er min historie, tillater jeg meg å begynne med meg selv. Nei, jeg sier ikke mitt navn, dere får nøye dere med min bakgrunn. I slutten av august 1939 satt jeg på toget fra Oslo til Gøteborg. For å si det like ut: Jeg flyktet".

Hør i NRKs nettspiller

Historien om Gottlob (2:11)

For en del år siden ble det begått tre mord i Sverige på kort tid, og politiet hadde ingen spor å gå etter. Men så var det en mann som skrev i en avis og påpekte at navnene på de tre ofrene forekom i en vise som ble skrevet noen år tidligere av en visesanger som het Willy Pettersson.

Hør i NRKs nettspiller

Historien om dikteren (3:11)

Bror Lindh fortsetter med historien om Jonni Gottlob, som giftet seg med vakre Esther. Det er et mislykket ekteskap, og i ren fortvilelse blir Gottlob for første gang i sitt liv med på en rangel. Han blir dørgende full. Da han våkner neste morgen kjenner han seg ikke igjen - værelset, omgivelsene, ja selv språket menneskene snakker er fullstendig ukjent for han.

Hør i NRKs nettspiller

Historien om emigrantene (4:11)

Ble Gottlob drept i Praha? Ungareren Ferenczi forteller historien om tannlege Ingemann Hanssen fra Narvik, som blir besatt av tanken på å skrive en roman om dette mysteriet. Hanssen kommer til stedet hvor liket av Gottlob visstnok skal være funnet, et øde og uhyggelig sted. Og i det han prøver å leve seg inn i rollen som den døde, hører han et skrik.

Hør i NRKs nettspiller

Historien om en døgenikt (5:11)

Tannlege Hanssen dro fra Narvik til Praha for å oppklare mysteriet med Gottlob. Gjennom den unge piken Ilse, som han har forelsket seg i, blir han kjent med en gruppe ungarske emigranter, ledet av den mystiske mannen som kaller seg Erlkönig. Så går Hanssen for å kjøpe vin til gjengen. Han kommer ikke tilbake. Aldri mer.

Hør i NRKs nettspiller

Historien om Esther (6:11)

Bror Lindh forteller historien om sitt liv. Hans ekteskap med Anna Lenah Löfgren, stedatter til den falne finanskongen Ekström var mislykket. Økonomiske problemer meldte seg, og da han oppdaget at hans kone bedro han med direktør Anders Lilja, sprekker det helt for han. Etter en gigantisk rangel oppsøker han banken hvor Lilja er direktør. Men her treffer han Esther Gottlob.

Hør i NRKs nettspiller

Historien om en morgen i mars (7:11)

Bror Lindh fortsetter å oppleve merkelige ting. Esther Gottlob forsvinner sporløst og uforklarlig. Det samme skjer med en skrivebok som ligger på bordet hjemme hos Lindh. En aften han og hans kone er i teater, blir en mann frastjålet sin lommebok. Av en eller annen grunn blir Lindh mistenkt, og tatt med til politistasjonen. Og det viser seg at han har lommeboken på seg.

Hør i NRKs nettspiller

Historien om provokatøren (8:11)

Bulgareren Eckert fortsetter med historien om de seks unge emigrantene i Praha, de som tannlege Hanssen ble kjent med. Trass i indre spenninger - ikke minst rivaliseringen om den unge, vakre Ilse - holder gruppen sammen. Men en morgen i mars 1939 finner de noen ord på valsen til skrivemaskinen, en ufullstendig setning som kan bety at det finnes en angiver blant dem.

Hør i NRKs nettspiller

Historien om et offer (9:11)

Bulgareren Eckert fortsetter historien om de unge emigrantene. Den lille gruppen kan ikke lenger stole på hverandre. Det er en angiver, en provokatør blant dem. Da Sacha og Andreas dukker opp til et avtalt møte på en kneipe, men ingen andre kommer, går de tilbake til huset hvor de bor. Det viser seg å være omringet av politi.

Hør i NRKs nettspiller

Historien om flukten (10:11)

En katastrofe har rammet emigrantene i Praha. De har funnet ut at en av dem er en provokatør. De har også funnet ut at en av dem skal ryddes av veien. Så blir Ilse skutt og drept. Under et møte hvor også Erlkönig er til stede, forteller Anna at hun vet hvem provokatøren er.

Hør i NRKs nettspiller

Historien om en morder (11:11)

Det har vist seg at det ikke bare var en forræder blant emigrantene, men to. Og da tre av medlemmene i gruppen prøver å ta seg over grensen, følger den gjenlevende forræder etter, med Anna som uvitende hjelper. Nå er Anna hos de tre flyktningene. I dekning, knapt ti meter unna, ligger forræderen med maskinpistolen klar.

Hør i NRKs nettspiller

Del:

Search