De elendige (1971)

Drama | 7 timer, 9 minutter
Rating:
0/10

Handling

Hørespill i 15 deler, etter en roman av Victor Hugo. Beretningen om straffangen Jean Valjean som fordi han møter godhet, blir et nytt menneske, en aktet samfunnsborger og en kjærlig far. Like fullt jages han av den blinde, nådeløse rettferdighet i skikkelse av politiagenten Javert. Lagt til rette for radio av Herbert Grevenius. Oversatt av Knut Johansen. Musikk: Gunnar Sønstevold. Instruktør: Paul Skoe. Teknisk regi: Jan Erik Hoel, Sture Bakke og Aage Sandaker. Annonsering ved Jan Pande-Rolfsen.

 

Galeislaven (1:15)

Etter Napoleonskrigene er det stor sosial nød i Frankrike. Jean Valjean blir dømt til straffearbeid i flere år for å ha stjålet brød til sin søsters barn. Etter flere fluktforsøk og 19 års straff, slipper han endelig ut. Med: Per Sunderland (Jean Valjean), Eilif Armand (Biskopen), m.fl. Fortelleren: Tordis Maurstad.

Hør i NRKs nettspiller

Borgermesteren (2:15)

Herr Madeleine er en driftig forretningsmann og en velgjører for den byen han bor i. Han er til og med kandidat til borgermesterstillingen. Så en dag skjer det en ulykke, en mann blir sittende fast under en veltet vogn. Politiinspektør Javert har bare truffet ett menneske som ville klare å løfte vognen og redde mannen - en galeislave ved navn Valjean. I hovedrollene hører vi: Per Sunderland (Herr Madeleine), Birger Løvaas (Fauchelevant), Jon Lennart Mjøen (Politiinspektør Javert) og Mona Levin (Fantine). Fortelleren: Tordis Maurstad.

Hør i NRKs nettspiller

Rettssaken (3:15)

Borgermester Madeleine er i et fryktelig dilemma. En fattig stakkar er utpekt av vitner som den etterlyste galeislaven Jean Valjean, og Madeleine kan jo ikke la ham lide i sitt sted. Men hvis han avslører seg, hvordan skal det gå med de menneskene som er avhengige av ham? Noe må han gjøre ... I hovedrollene hører vi: Per Sunderland (Herr Madeleine), Rolf Søder (Vognmann Scaufflaire), Jens Bolling (Vertshusverten), Sverre Hansen (Statsadvokaten) og Wilfred Breistrand (Dommeren). Fortelleren: Tordis Maurstad.

Hør i NRKs nettspiller

Cosette (4:15)

Til bestyrtelse for alle har borgermester Madeleine erklært at han og ingen annen er den etterlyste straffangen Jean Valjean. Bare én ting må han få utrettet før han går i fengsel: Å sørge for den dødssyke Fantine og hennes lille barn. I hovedrollene hører vi: Per Sunderland (Jean Valjean), Mona Levin (Fantine), Jon Lennart Mjøen (Politiinspektør Javert), Jørn Ording (Thénardier) og Marit Halset (Fru Thénardier). Fortelleren: Tordis Maurstad.

Hør i NRKs nettspiller

I Paris (5:15)

Jean Valjean har unnsluppet politiinspektør Javert. Men Javert har på ingen måte gitt opp — han er som besatt av tanken på å få Valjean bak lås og slå. Og omsider finner han et spor som fører til en fattig og ødslig del av Paris ... I hovedrollene hører vi: Per Sunderland (Jean Valjean), Jon Lennart Mjøen (Politiinspektør Javert), Jørn Ording (Thénardier) og Erling Lindahl (Politiassistent Dumard). Fortelleren: Tordis Maurstad.

Hør i NRKs nettspiller

Marius (6:15)

Jean Valjean og hans lille fosterdatter Cosette er lovet et tilfluktssted i et nonnekloster. Men for å lure seg gjennom politisperringene må Valjean ta midlertidig opphold i en likkiste. Og graveren er ivrig etter å bli ferdig med arbeidet ... I rollene hører vi blant andre: Per Sunderland (Jean Valjean), Birger Løvaas (Gartner Fauchelevant), Ola Isene (Graveren), Astrid Sommer (Priorinnen) og Anne Marie Ottersen (Cosette). Fortelleren: Tordis Maurstad.

Hør i NRKs nettspiller

Familien Jondrette (7:15)

Jean Valjean har alltid vært jaget og alene. Men nå har han funnet ro og fred og et annet menneskes hengivenhet. Og det er noe han ikke uten videre vil gi slipp på. Derfor ser han ikke med velvilje på at en ung mann begynner å interessere seg for Cosette. Men Cosette — hva synes hun? I rollene hører vi blant andre: Knut Husebø (Marius), Nils Ole Oftebro (Courfeyrac), Per Sunderland (Jean Valjean), Anne Marie Ottersen (Cosette) og Inger Teien (Eponine). Fortelleren: Tordis Maurstad.

Hør i NRKs nettspiller

Overfallet (8:15)

En gammel fiende har oppsporet Valjean og planlegger et ondt anslag mot ham. Cosettes beundrer, Marius, får nyss om planen, men den han søker hjelp hos er inspektør Javert! I rollene hører vi blant andre: Per Sunderland (Jean Valjean), Jørn Ording (Jondrette/Thénardier), Marit Halset (Fru Jondrette/Thénardier), Knut Husebø (Marius) og Inger Teien (Eponine). Fortelleren: Tordis Maurstad.

Hør i NRKs nettspiller

Forelsket (9:15)

Valjean er lykkelig. Alt har ordnet seg til det beste, og det ser ut til at Cosette har glemt den unge mannen fra Luxembourghagen. Men en dag mottar Cosette en håndskreven diktsamling. Og Thénardiers skurkebande har organisert seg igjen ... I rollene hører vi blant andre: Per Sunderland (Jean Valjean), Anne Marie Ottersen (Cosette), Anne Lise Tangstad (Husholdersken), Knut Husebø (Marius) og Tom Tellefsen (Montparnasse). Fortelleren: Tordis Maurstad.

Hør i NRKs nettspiller

Opprøret (10:15)

Våren 1832 ulmer det over hele Paris. Koleraen som har herjet byen, har ikke lagt noen demper på gemyttene. I juni kommer så gnisten som utløser eksplosjonen. Valjean og Cosette blir også rammet av dens herjinger ... I rollene hører vi blant andre: Per Sunderland (Jean Valjean), Anne Lise Tangstad (Fru Toussaint), Jon Lennart Mjøen (Politiinspektør Javert), Erling Lindahl (Dumard, hans assistent) og Knut Husebø (Marius). Fortelleren: Tordis Maurstad.

Hør i NRKs nettspiller

Sammenbrudd (11:15)

Juli 1832. Opprøret er i gang, i gatene i Paris går kampene på liv og død. Blant opprørerne er Marius, Cosettes tilbeder. Om han dør, vil Valjean bli alene med Cosette. Det er en tanke som burde glede den gamle straffangen. Men i stedet setter han kursen mot barrikadene. I rollene hører vi blant andre: Per Sunderland (Jean Valjean), Knut Husebø (Marius), Nils Ole Oftebro (Courfeyrac), Joachim Calmeyer (Enjolras) og Jon Lennart Mjøen (Politiinspektør Javert). Fortelleren: Tordis Maurstad.

Hør i NRKs nettspiller

Javerts oppgjør (12:15)

Opprøret er knust. Nå gjenstår for myndighetene å finne de få som har klart å komme seg unna. Det veldige kloakknettet i Paris er satt under bevoktning. Nede i den mørke, dryppende labyrinten virrer Valjean omkring med den bevisstløse Marius på ryggen. Og Javert venter ... I rollene hører vi blant andre: Per Sunderland (Jean Valjean), Knut Husebø (Marius), Jon Lennart Mjøen (Politiinspektør Javert) og Erling Lindahl (Dumard, hans assistent). Fortelleren: Tordis Maurstad.

Hør i NRKs nettspiller

Gjensyn (13:15)

Lenge svever Marius mellom liv og død, men omsider er han utenfor fare. Gjennom Valjean har Cosette hele tiden holdt seg orientert om tilstanden. Og endelig – etter all slags motgang – ser det ut til at det skal ordne seg for de unge elskende ... I rollene hører vi blant andre: Per Sunderland (Jean Valjean), Anne Marie Ottersen (Cosette), Knut Husebø (Marius), Kolbjørn Buøen (Herr Gillenormand) og Merete Skavlan (Hans datter). Fortelleren: Tordis Maurstad.

Hør i NRKs nettspiller

Betroelse (14:15)

Alle hindringer er nå ryddet av veien for Cosette og Marius – unntatt den ene, som bare Valjean vet om. Skal han fortsatt være som en far for henne, han som har sin mørke fortid å bære på, en fortid som kan innhente ham når som helst og kaste skygge over de to unge? I rollene hører vi blant andre: Per Sunderland (Jean Valjean), Anne Marie Ottersen (Cosette), Anne Lise Tangstad (Fru Toussaint) og Knut Husebø (Marius). Fortelleren: Tordis Maurstad.

Hør i NRKs nettspiller

Oppklaring (15:15)

Valjean avslører for Marius hvem han egentlig er. Deretter trekker han seg gradvis ut av forholdet til de to unge. Men Marius, skal det vise seg, er ikke moden nok til å ta imot en slik betroelse. Og så dukker skurken Thénardier opp, med en hemmelighet som er til salgs ... I rollene hører vi blant andre: Per Sunderland (Jean Valjean), Anne Marie Ottersen (Cosette), Knut Husebø (Marius), Jørn Ording (Thénardier) og Randi Koch (Azelma). Fortelleren: Tordis Maurstad.

Hør i NRKs nettspiller

Del:

Anbefalte hørespill

Search