Til ild og bål (1968)

Spenning, Krim | 2 timer, 40 minutter
Rating:
0/10

Handling

Hørespill i tre deler av Kirsten Bergh. Hekseprosessene i Finnmark på 1600-tallet er et mørkt kapittel i norsk historie. Denne dramatiseringen er basert på autentisk, historisk materiale og tar oss med til Vardøhus, et midtpunkt for flere uhyggelige hekseforfølgelser. Tilrettelagt for Radioteatret og instruert av Knut Hergel. Teknisk regi: Viktor Sandal. Fortelleren: Jan Pande-Rolfsen.

 

Til ild og bål (1:3)

Jakten på kvinner som beskyldes for hekseri og trolldom, blir intensivert etter at kong Christian IV utsteder strenge lover mot all hekseutøvelse. I Finnmark fortsetter heksejakten med uforminsket styrke utover 1600-tallet. Ikke minst etter at kongen utnevner en nidkjær og hensynsløs amtmann, som ser det som sin viktigste oppgave å rense landsdelen for trollkvinner, med alle de brutale midler som er tilgjengelige. Med: Stig Egede-Nissen (Amtmannen), Helen Brinchmann (Fru Wiwicke), Unni Evjen (Gunnel Andersdatter), Jens Gunderssen (Fogeden), Toralf Sandø (Skriveren) m.fl.

Hør i NRKs nettspiller

Til ild og bål (2:3)

Amtmannen i Finnmark fortsetter å forfølge hekser, og fengsler kvinner som tvinges til å tilstå under grusom tortur. Ved sin side har han en ivrig og hensynsløs angiver, Anna Rhodius, som er forvist fra Christiania etter falske anklager mot øvrigheten. Anna Rhodius har en medhjelper, en tolv år gammel jentunge som er lett å påvirke. Den unge tjenestejenta Gunnel blir også fanget i garnet til Anna Rhodius. Hun anklages for heksekunst og fengsles. Med: Stig Egede-Nissen (Amtmannen), Helen Brinchmann (Fru Wiwicke), Unni Evjen (Gunnel), Astrid Sommer (Ingeborg fra Makkaur), Edel Eckblad (Anna Rhodius) m.fl.

Hør i NRKs nettspiller

Til ild og bål (3:3)

Den kloke og forståelsesfulle skriveren deler ikke amtmannens fanatiske syn på hekseproblemet. Sammen med fru Wiwicke og prestefruen fru Martha, prøver han å utsette rettssaken mot Gunnel. Hvert tredje år kommer den rettferdige lagmann Schønnebøl fra Steigen, til Vardø for å lede tinget. I år ventes lagmannen til St. Hans, og Gunnel og medhjelperne hennes tror hun kan unngå å dømmes til ild og bål dersom rettssaken ledes av ham. Med: Leif Skarra (Bendix), Kyrre Haugen Bakke (Berteus), Marit Halset (Fru Martha), Eilif Armand (Herr Hans), Kolbjørn Buøen (Lagmann Schønnebøl) m.fl.

Hør i NRKs nettspiller

Del:

Search