Harald Heide Steen jr

Skuespiller, sanger, filmskuespiller
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 18, aug 1939
Sosial:

Biografi

Harald Heide-Steen jr. (født 18. august 1939 i Oslo, død 3. juli 2008) var en norsk skuespiller, komiker og jazzsanger.

Han var kjent som «Dynamitt-Harry» i de norske Olsenbanden-filmene. Han var også kjent som improviserende komiker, gjerne i tospann med Rolv Wesenlund under navnet Wesensteen på slutten av 1960-tallet. Heide-Steen jr. var erfaren innen revy- og teatermiljøet, og hadde flere soloopptredener hvor han ble kjent for sine mange figurer, blant annet «Rikstyristsjef Otmar X. Johansen», «Sylfest Strutle», «Russisk ubåtkaptein» og «Flykaptein» for flyselskapet Spantax.

Harald Heide-Steen jr. filmdebuterte allerede som tolvåring i filmen Storfolk og småfolk regissert av Tancred Ibsen. Året før hadde han teaterdebutert i oppsetningen Let's Make an Opera av Benjamin Britten. Heide-Steen var sangutdannet ved Musikkonservatoriet i 1957 og fullførte Examen Artium ved Oslo katedralskole i 1958. Han deltok i russerevyen både i 1956 og i 1958 og deltok i sin første profesjonelle revy i Ferske fjes av Einar Schanke og Bjørn Sand i 1957. Han arbeidet en del i film og TV i perioden 1959-1960 og var innom bl.a. NRK, BBC og RTF. Han ble hentet til NRK av Johnny Bergh i 1959, som hans assistent og innspillingsleder, og som produsent fra 1961-1965. Han var ansatt nummer 37 i NRK TV. I denne perioden produserte han over 100 programmer av forskjellig størrelse, hvorav det siste Kunden har alltid rett der Rolv Wesenlund ble introdusert med hell.

Revy og teater

I 1965 medvirket han med tekster og regi i revyen Lysthuset i samarbeid med bl.a. Rolv Wesenlund, Karin Krog, Svein Byhring og Elsa Lystad. Etter dette fulgte en rekke revyer på Chat Noir, ABC Teateret og Oslo Cabaret. Han medvirket i en rekke sommerrevyer og var med på å gjeninnføre sommerrevytradisjonen i Vestfold med to sommerrevyer i Tønsberg i 1968-1969. I 1960-årene var han sammen med Rolv Wesenlund med på å innføre en ny revyform med vekt på improvisasjon. Dette var med på å skape Heide-Steens velkjente karikaturkunst hvor han bl.a. gjorde lydhermende imitasjoner av fremmede språk og oppdiktede øvrighetspersoner. Han medvirket i sin siste Chat Noir-revy i 1990-1991 da han var med i Einar Schankes 40-års jubileumsrevy.

I tillegg til revy medvirket Heide-Steen også i en rekke teateroppsetninger. Han var skuespiller ved Oslo Nye Teater, Trøndelag Teater og Det Norske Teateret, hvor han hadde en rekke store roller i bl.a. Knutsen og Ludvigsen, To muntre herrer fra Verona, West Land Story, Charleys Tante og Brødrene Østermanns huskors. Han medvirket også musikalsk i oppsetningene Oliver og Den stundesløse. Dessuten gjestet han også Riksteatret i jubileumssesongen 1988/1989 som Falstaff i De Lystige Koner i Windsor av William Shakespeare. Han var fast ansatt på Det Norske Teateret fra 1992.

TV og film

Fra debuten i TV medvirket Heide-Steen i en rekke TV-produksjoner. Mest kjent er det populære fjernsynsprogrammet Og takk for det sammen med Rolv Wesenlund og Kirsti Sparboe og NRK-dramatiseringen av Alexander Kiellands roman Fortuna. Nyeste kjente TV-opptreden er antakeligvis rollen som vaktmester Daniel Gasmann Smestad i Tore Ryens situasjonskomedie Karl & coTV 2.

Heide-Steen medvirket i 24 norske spillefilmer. Innen film og TV var han antakeligvis mest kjent som Dynamitt-Harry og Data-Harry i Olsenbanden-filmene. Etter filmdebuten i Storfolk og småfolk medvirket han bl.a. i Til en ukjent, Hermann og Bryllupsfesten. I tillegg både skrev og medvirket han i den norske spillefilmen Mannen som ikke kunne le sammen med Rolv Wesenlund.

Heide-Steen tok etterhvert kun diverse gjesteopptredener i tillegg til å reise rundt med sitt enmannsshow hvor han hentet frem gamle figurer og imitasjoner etter publikums ønske. I tillegg har han medvirket som stemmeskuespiller i noen animasjons- og tegnefilmer for barn.

Jazzvokalist

Som jazzvokalist utmerket han seg med scat-synging, og han utga jazzplaten Musikalske minner med musikerne Bjørn Kjellemyr, Hallgrim Bratberg, Rune Arnesen og Svenn Erik Kristoffersen.

Familie

Harald Heide-Steen jr. var sønn av skuespilleren Harald Heide Steen (1911–80) samt fetter til Andreas Diesen, Kari Diesen d.y. og Anne Marit Jacobsen. Harald var gift med Gullen og bodde i Bærum. Sammen fikk de barna Tiril Heide Steen og Frikk Heide Steen. Han var gift tre ganger tidligere og hadde ytterligere ett barn med en av sine tidligere ektefeller.

Helse

I slutten av oktober 2007 fikk Heide-Steen jr. beskjed om at han hadde uhelbredelig lungekreft. Legene ga ham en prognose på to måneder dersom han ikke fikk noen form for behandling.[6] Steen jr. døde 3. juli 2008.[7]

Deltar i

Search