Tor Edvin Dahl

Språkforsker, skribent, oversetter, litteraturkritiker, barnebokforfatter
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 10, sep 1943
Sosial:

Biografi

Tor Edvin Dahl (født 10. september 1943 i Oslo) er en norsk forfatter og oversetter.

Dahl har skrevet for både barn, ungdom og voksne — romaner, fortellinger, noveller, krimbøker, skuespill, hørespill, manus til TV-serier, lærebøker samt rapport-, fag- og dokumentarbøker. Den første boka han fikk utgitt var novellesamlingen En sommer tung av regn i 1968. Dahls foreldre var pinsevenner, og dette miljøet spiller en viktig rolle i flere sentrale bøker i hans produksjon. Blant disse kan særlig nevnes gjennombruddsromanen Guds tjener fra 1973, som ble nominert til Nordisk råds litteraturpris 1974.

Dahl har skrevet en rekke kriminalromaner, fram til 1985 under pseudonymet David Torjussen, senere under eget navn. På 1970-tallet utga han en serie politiromaner i Gyldendals Den sorte serie, blant annet Etterforskning pågår (1973), som han fikk Rivertonprisen for. Siden 1997 har han utgitt en serie kriminalromaner med østkant-presten Pernille og hennes dr. Watson, transvestitten Roger, i hovedrollene.

Dahls store interesse for spill viser igjen i sakprosaboka Spillenes verden fra 1984.

Han har også bak seg en omfattende produksjon av hørespill, TV-filmer og TV-serier for NRK, bl.a. serien om samegutten Ante fra 1974 og Havøy fra 1976 om en familie sørfra som slår seg ned på et fraflyttingstruet fiskevær i Lofoten. I tillegg til egne produksjoner har Dahl også dramatisert andre forfatteres verker for radio.

Search