Helge Reiss

Skuespiller, filmskuespiller
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 27, feb 1928
Sosial:

Biografi

Helge Reiss (født 27. februar 1928 i Oslo, død 11. november 2009 samme sted) var en norsk skuespiller som jobbet på Det nye teater i over femti år, var med på morsomme kinofilmer (som Olsenbanden og Fleksnes) og TV-serier med store seertall som Hotel Cæsar. Han ga også stemme til flere tegnefilmer som Flåklypa Grand Prix.

Han var sønn av Thorleif Reiss (1898–1988) og Esther Colbjørnsen Dahl (1896–1941), gift i 1951 med rektor Marit Billington (1928–2004), og far til musikeren Georg Michael Reiss og Esther Reiss som ble dramaturg. Også fars søster Elisabeth Reiss var scenekunstner, så Helge var oppvokst i et teatermiljø, og fikk blant annet være med når faren spilte for Radioteatret.

Etter examen artium i 1946 gikk han på en elevskole ved Nationaltheatret før han i 1949 fikk fast jobb hos Det nye teater som var blitt etablert i 1929. Han pensjonerte seg fra samme teaterscene i 1998 og hadde da spilt Mikkel Rev i Dyrene i Hakkebakkeskogen fra 1982. For Riksteatret reiste han også, og ble kjent som Professor Higgins i My Fair Lady fra 1973.

Helge Reiss blant annet kjent for rollen som Baronen i Olsenbanden for full musikk og for sin minirolle som Professor Drøvel i Brødrene Dal. Tittelfiguren i Brødrene Dal-serien Professor Drøvels Hemmelighet er på skjermen i ca. 20 sekunder i hver episodes åpningssekvens og en kort sekvens helt til sist i siste episode. Hva hemmeligheten egentlig var, får man aldri vite, for når Professor Drøvel skal fortelle, viser det seg at han bare kan klukke. I Brødrene Dal og Mysteriet om Karl XIIs gamasjer er Helge tilbake som Professor Drøvel, her med sitt eget TV-program, men som sagt kan han bare «klukke». Han sees også padlende i en kano på jakt etter nye eventyr i en av episodene.

Han dukket også opp i forskjellige gjesteroller i flere episoder av både Mot i brøstet og Karl & Co. Helge Reiss var i 2009 også med i Hotel CæsarTV 2, i rollen som den bohemske poeten Gregorius Bang.

Helge Reiss dubbet hovedrollefiguren Carl Fredricksen i den norsk-talende utgaven av Se opp (Up) i 2009. Han dubbet også Cogsworth i Skjønnheten og Udyret (Beauty & the Beast), og Fjærvang i Flukten fra Hønsegården (Chicken Run).

Deltar i

Search