Dan Fosse

Skuespiller, filmskuespiller
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 26, feb 1918
Sosial:

Biografi

Dan Fosse (født 26. februar 1918, død 6. desember 1987) var en norsk skuespiller. Han er mest kjent for sin rolle som vaktmester Haukås i Stompa-filmene og som stemmen til Bodø i hørespillene om Stompa & Co.

Dan Fosse er far til Dan Harald Fosse (lærer) og Veslemøy Fosse Ree (make-up-artist).

Fosse opptrådte på Edderkoppen i 1962 og 1963 i oppsetningene Skikk og bruk og Julebokken 1961. Han opptrådte også som skuespillerNationaltheatret i 1968 og 1969 og medvirket i oppsetningene Sirkulæret og Rosenkrantz og Gyldenstern er døde.

Dan Fosse var språkfenomenet fremfor noen i norsk revy, ettersom han behersket mange ulike dialekter, noe han hadde stor nytte av i tolkningen av sine mange rolletyper. Han er også kjent fra et par filmer om Olsenbanden, som vakt og butler.

For Dan Fosse var radio også et viktig medium. I tillegg til Stompa-hørespillene som var en stor suksess på lørdags-barnetimen, har han også bidratt til mange av NRK Radioteateret sine hørespill på 70-tallet. Noen av hans mest kjente bidrag finnes i seriene «Dickie Dick Dickens» og «God aften, mitt navn er Cox».

Deltar i

Search