Alf Malland

Skuespiller, manusforfatter
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 24, jan 1917
Sosial:

Biografi

Alfonse (Alf) Malland, opprinnelig navn Mjølner Hansen, (født 24. januar 1917 Bergen, død 16. august 1997) var en norsk skuespiller og manusforfatter som kanskje huskes best fra rollen som «Ole Elveplassen» i de norske filmene Bør Børson Jr. og Bør Børson II. Han huskes også fra rollen som Gabrielsen i filmen Broder Gabrielsen fra 1966.

Malland debuterte på scenen i 1947 ved Det norske teatret i stykket Erasmus Montanus. Videre kan en nevne stykker som den svarte dommedagssatiren Herlege tid som dagast og den groteske tittelrollen i Tor Åge Bringsværds Jungelens Herre. Innen moderne psykologisk og poetisk drama spilte han i Tore Ørjasæters Christophoros, og en av de innestengte gruvearbeiderne i Gunnar Bull Gundersens De fem.

Av filmer han medvirket i, var blant annet Ni liv, Bør Børson Jr., Broder Gabrielsen og en del av Olsenbanden-filmene. Utover filmene om Bør Børson huskes han kanskje særlig fra hovedrollen i Broder Gabrielsen.

Militær karrière

Alf Malland gikk på befalskole og Krigsskolen før andre verdenskrig. Etter invasjonen av Norge deltok han aktivt i krigshandlingene, blant annet som troppsjef i Infanteriregiment 16. Han kom seg fra Sverige til England som maskingeværskytter på en av kvarstadbåtene. I 1942-1943 tok han den norske krigsskolen. Han ble fallskjermjeger og var kompanisjef i Royal Welsh Fusiliers og i de norske styrkene som kom til Finnmark i november 1944.

For sin militære innsats mottok Malland flere dekorasjoner. Han ble tildelt Krigsmedaljen, Deltagermedaljen med rosett og Haakon VIIs 70-årsmedalje. Av britene ble han Mentioned in Despatches og fikk 1939–1945 Star.

Annet

På 1950-tallet tok han ekstravakter som nattevakt for å spe på de forholdsvis dårlige inntektene han hadde som skuespiller, slik at han kunne forsørge sin familie. På en slik vakt ble han skutt ned under et ran og såret.

Search