Gudrun Waadeland

Skuespiller, filmskuespiller
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 03, aug 1937
Sosial:

Biografi

Gudrun Waadeland (født 3. august 1937 i Oslo) er en norsk skuespiller, teaterinstruktør og tidligere sjef for Riksteatret, en stilling hun hadde i tolv år, fra 1975 til 1987. I 1971 giftet hun seg med skuespiller, teatersjef og forfatter Svein Erik Brodal. Per Ung laget i 1987 en byste av henne som står hos Riksteatret i Oslo.

Biografi

Gudrun Waadeland tok examen artium i 1956 og studerte deretter jus ett år før hun kom inn på Statens teaterskole i 1957. Allerede mens hun studerte, debuterte hun på Nationaltheatret. Det skjedde i 1959 i en rolle i skuespillet Tornerose av Hans Wiers-Jenssen. I 1964 tok hun mellomfag i teatervitenskap og i 1966 grunnfag i kunsthistorie.

I 1960 begynte hun som skuespiller i Fjernsynsteatret. Deretter hadde hun roller på Riksteatret og Edderkoppen teater før hun kom til Det norske teatret. Fra 1970 ble hun fast knyttet til Riksteatret og var i tillegg til å være skuespiller også kunstnerisk konsulent og instruktør.

Da Gudrun Waadeland i 1975 ble utnevnt til teatersjef for Riksteatret, var det mange tiår siden det hadde vært en kvinnelig teatersjef i Norge. Dramatikerverkstedet Askeladden ble etablert i 1977 på hennes initiativ, det samme ble dukketeateravdelingen med en dukkespillerutdanning (treårig) på nivå med Teaterhøgskolens skuespillerutdanning. Hun satte opp mye samtidsdramatikk og spilte selv også i mange stykker i tiden hun var sjef på Riksteatret.

Fra 1999 har hun vært leder for stiftelsen Akershus festning for Kunst og Kultur. Året etter åpnet hun Nordens litterære teaterAkershus festning. Der samarbeider hun med den danske regissøren Sam Besekow. Med ham og Svein Erik Brodal har hun også drevet salongteateret Henrik Ibsens Salong, hvor de bl.a. spiller Henrik Ibsens Når vi døde vågner i en versjon for to personer. Denne har også turnert i utlandet.

Search