Klaus Hagerup

Forfatter, skuespiller og regissør
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 05, mar 1946
Sosial:

Biografi

Klaus Hagerup (født 5. mars 1946Haugerud i Oslo) er en norsk forfatter, skuespiller og regissør. Han debuterte med diktsamlinga Slik tenker jeg på dere i 1969. Han er imidlertid mest kjent for bøkene om Markus Simonsen og filmatiseringene der han selv ofte er skuespiller.

Han engasjerte seg tidlig på den politiske venstresiden. Da Sosialistisk Ungdomsforbund ble stiftet som Sosialistisk Folkepartis ungdomsorganisasjon i 1963 ble han innvalgt i SUFs sentralstyre. Han var medlem av Bryn/Hellerud SUF i Oslo, et lag som snart ble et senter for den voksende marxist-leninistiske opposisjonen i forbundet. Der arbeidet Hagerup sammen med kjente SUF-navn som Tron Øgrim og Pål Steigan.

Som ung var han i Birgit Strøms dukketeater, studerte drama i Devon og fikk fire år ved Statens Teaterskole.

Hagerup arbeidet ved Den Nationale Scene (19681969), seinere bl.a. ved Nationaltheatret, både som skuespiller, instruktør, dramaturg og forfatter. Han var ved de to første årene ved Hålogaland Teater (1971–73). Han har også spilt i film, men er siden mest kjent som dramatiker for radio og scene samt som ungdomsbok-forfatter med en rekke populære titler. I 1988 skreiv han biografien Alt er så nær meg om sin mor, dikteren Inger Hagerup. Klaus Hagerup har mottatt flere litterære priser for bøkene sine. Flere av hans tekster har blitt tonesatt av Sverre Kjelsberg, blant annet Ellinors vise. Med kona Bibbi Børresen har han utgitt flere reiseskildringer fra Italia med vekt på vin og mat.

Search