Anne Marit Jacobsen

Skuespiller
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 07, nov 1946
Sosial:

Biografi

Anne Marit Jacobsen (født 7. november 1946) er en norsk skuespiller, kjent fra teater, revyscene, fjernsyn og film. Hun slo gjennom som Hedvig i Fjernsynsteatrets oppsetning av Ibsens Vildanden i 1970.

Jacobsen er utdannet ved Statens Teaterskole, og debuterte på Nationaltheatret i 1969 som Rikke i Narren og hans hertug, skrevet av Stein Mehren.

Anne Marit Jacobsen er datter av Thorbjørn Sigurd Jacobsen (1912–67) og sanger og skuespiller Randi Heide Steen, niese av Kari Diesen og kusine av skuespiller Harald Heide-Steen jr..

 

Teater

Hun fikk fast ansettelse ved Nationaltheatret fra 1970, og bemerket seg raskt med varsomme tolkninger av unge piker i kjente stykker som Kong Lear, Kirsebærhaven og Spöksonaten.

I 1973 gjestet hun Den Nationale Scene med det som blir beskrevet som fremragende innsats i rollen som Inger i stykket Ordet av Kaj Munk. På Nationaltheatret markerte hun seg videre i dramatiske roller som Sonja i Tsjekhovs Onkel Vanja og hovedrollen i Kjetil Bang-Hansens oppsetning av Åge Rønnings Kolbes reise i 1986. Hun trives også i farser og komedier slik som Bloody Mary, Holbergs Den Vægelsindede og Oscar Wildes Hvem er Ernest?.

Torshovteatret har hun spilt ulike roller som Fru Linde i Et dukkehjem, tittelrollen i Shakespeares Johan uten land og Rosa i Dario Fos Pomp og prakt. Særlig hadde hun suksess med Willy Russels En kvinnes monolog og Lilli Valentin fra 1989. Sistnevnte ble spilt over 300 ganger for mer enn 100 000 publikummere over en tidsperiode på 15 år. [1].

I 2006 spilte hun igjen en Ibsenrolle, da hun var Fru Alving i Gengangere. Høsten 2007 spiller hun Nille i Holbergs Erasmus Montanus.

 

Revy

Jacobsen er en høyt anerkjent revyskuespiller, og har deltatt i en mengde revyer siden 1980-tallet. I revyene får hun ofte brukt sitt imitasjonstalent, særlig kjent er hennes presise parodier av Gro Harlem Brundtland.

 

Fjernsyn

Anne Marit Jacobsen ble kjent for et større publikum da hun spilte en følsom og sårbar Hedvig i Ibsens Vildanden som ble sendt i Fjernsynsteatret i 1970. NRKs prisbelønte Montreux-bidrag Hilde på TV? i 1986, var bygd rundt hennes mangfoldige talent som sanger og entertainer. Fra 1990-tallet husker mange henne i rollen som Anna Nedrebø i den populære serien Vestavind fra 1995. I 2006 deltok hun i to populære serier; Sejer - Svarte sekunder og ’’Etaten’’.

Search