Olov Svedelid

Skribent, tegneserieskaper, barnebokforfatter
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 26, aug 1932
Sosial:

Biografi

Olof Arvid Svedelid (født 26. august 1932 i Stockholm, Sverige, død 22. september 2008 i Stocksund) var en svensk forfatter og dramatiker.

Svedelid debuterte i 1964 med kriminalromanen Döden tystar mun. Han var i sin levetid trolig nordens mest produktive krimforfatter. I tillegg til kriminallitteratur skrev han historiske romaner, ungdomsbøker og lærebøker i historie. Svedelid kombinerte ofte genrene, og skrev like gjerne historiske kriminalromaner, kriminalromaner eller historiske romaner for ungdom – eller til og med historiske kriminalromaner for ungdom.

I 1972 kom Anmäld försvunnen, den første boken i Svedelids lange serie om kriminalinspektør Roland Hassel. Boken vant avisen Expressens Sherlockpris. Serien ble svært populær i forfatterens hjemland, og bøkene er oversatt til flere språk. På 1980- og 1990-tallet ble flere av bøkene filmatisert som ti fjernsynsfilmer for Sveriges Television og en kinofilm med Lars-Erik Berenett i hovedrollen.

En annen langlivet serie forfattet av Svedelid er ungdomskrimserien om Betongrosene, påbegynt med Betongrosorna och de falska nycklarna i 1977. Sammen med Leif Silbersky skrev Svedelid en tredje serie kriminalromaner med den aldrende jødiske advokaten Rosenbaum som hovedperson.

Svedelid skrev også drama. På 1980-tallet opprettet han Senior-Teatern i Stockholm, hvor han i tre og et halvt år var teatersjef.

Hans siste bok, Riden av maran, besatt av demoner, helad av änglar (2008), var en selvbiografisk skildring av Svedelids møte med det svenske helsevesenet etter at han ble rammet av kreft i underkjeven.

Search