Harald Heide Steen

Skuespiller
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 11, jan 1911
Sosial:

Biografi

Harald Heide Steen (født 11. januar 1911 i Kristiania, nåværende Oslo, død 4. januar 1980 samme sted) var en norsk skuespiller med en lang og fremgangsrik karriere innen norsk teater og film.

Teaterkarriere

Han var fra scenedebuten i 1935 tilknyttet Det Norske Teatret, bortsett fra et par års ansettelse ved Den Nationale Scene og Nationaltheatret. Heide Steen ble tidlig en toneangivende person innen norsk teater og spilte i et utpreget moderne repertoar i skuespill av John Steinbeck, Eugene O'Neill og Maxwell Anderson. Etter 1945 ble han også ledende innen den antikke tragedien, renessansedramaet og den russiske dramatikken. Heide Steen spilte med stor kraft tittelrollen i Sofokles' Kong Oidipus, kong Thesevs i Jean Racines Fedra og Prospero i William Shakespeares Stormen. Hos Tsjekhov kom hans menneskekunnskap og poetiske begavelse til sin rett i roller som Andrej i Tre søstre, Teljegin i Onkel Vanja og Firs i Kirsebærhagen. Heide Steen hadde også et talent for komiske roller.

I hans senere realistiske repertoar finner vi den gripende Loman i Arthur Millers En handelsreisendes død, Benjamin Sigismund i Johan Falkbergets Den fjerde nattevakt og Torberg i Olav Duuns Ettermæle. Heide Steens stilsikre spill som Lavalette i Donadieu og pater provinsial i Das heilige Experiment, begge av Fritz Hochwälder, tilhører høydepunktene i Det Norske Teatrets etterkrigsrepertoar. Det gjelder også i høy grad tittelrollen i Postmannen fra Arles av Ernst Bruun Olsen, som i 1977 gav ham Kritikerprisen.

Familie

Harald Heide Steen var sønn av skuespillerne Harald Steen og Signe Heide Steen. Han var bror av skuespillerinnen Kari Diesen og sangerinnen Randi Heide Steen, nevø av komponisten Harald Heide og onkel til skuespilleren Anne Marit Jacobsen. 22. november 1937 giftet han seg med danseren og suffløren Gerd Paulsen, som han i 1939 fikk sønnen Harald Heide Steen Jr. med. Han ble også skuespiller.

Search