Eyvind Solås

Musiker, komponist og programleder
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 11, mai 1937
Sosial:

Biografi

Eyvind Stauri Solås (født 11. mai 1937, død 22. april 2011) var en norsk musiker, komponist, skuespiller og programleder både i NRK TV og radio.

Eyvind Solås studerte ved Musikkonservatoriet i Oslo og fikk tysk statsstipendium for videre studier ved Musikkhøgskolen i Köln. I 1968 tok han magistergrad i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo med emnet En studie i Harald Sæveruds scenemusikk til Peer Gynt.

Solås var aktiv som skuespiller og komponist ved Studentteateret, og Teaterverkstedet i Oslo på 1950- og 60-tallet. Han ble tildelt Studentteatrets Orden Den Hvide Knap i 1958 og fikk graden Ridder. I flere år var han også aktiv som skuespiller i profesjonell sammenheng på steder som Riksteatret, Teater Ibsen og i flere revyer av Ole Paus. Teateret var utgangspunkt for Solås' utvikling som komponist, og han sa selv: «I særlig grad fikk jeg her en rekke stilistiske utfordringer samt en gryende forståelse av musikk som en viktig del av en større kunstnerisk sammenheng.»

Sammen med Reidar Skagestad bygget Solås opp musikk- og teaterlinjen ved Romerike Folkehøgskole. I sitt pedagogiske virke og som medarbeider i radio og fjernsyn, har han fått anledning til å utprøve musikalske ideer på en rekke felter, blant annet talekor og lydkunst i radioteatersammenheng. Solås har komponert musikk til de norske filmene Liten Ida (1981), Den sommeren jeg fylte 15 (1976) og Brannen (1973).

Solås har også vært aktiv som musikkskribent i diverse tidsskift. I 1993 utgav han boka Ensom vandrer: fantasier og refleksjoner i Edvard Griegs landskap.

Fra 1969 arbeidet Solås i NRK. Han var musikksjef i fjernsynet fra 1988 til 1990. I 1996 gikk han over til musikkredaksjonen i radiokanalen P2. Han skapte en rekke programmer hvor han portretterte norske komponister og utøvere, blant annet Musikknytt som gikk på TV i perioden 1972–86. Dette var et musikkmagasin som vakte stor diskusjon og oppmerksomhet, særlig fordi selve den journalistiske presentasjon hadde elementer av en særegen form for gjøglerisk absurdisme. Han sluttet i NRK i 2002.

Solås hadde også en rekke korte humorinnslag på TV i 80-årene; professoren og komponisten fra Musikknytt er nok personlighetene folk kjenner best.

Eyvind Solås døde 22. april 2011 etter kort tids sykeleie.

Solås møtte Hitlers rustningsminister og nære medarbeider Albert Speer våren 1980 i forbindelse med arbeid på en serie for NRK om musikk og nasjonalsosialisme. I den anledning fikk han et intervju med Speer hjemme hos ham.

Search