Agnete Haaland

Skuespiller, regissør, teatersjef
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 10, mar 1960
Sosial:

Biografi

Agnete Gullestad Haaland (født 10. mars 1960) er en norsk skuespiller, regissør og vært siden 1. januar 2012 vært teatersjef ved Den Nationale Scene. Hun var tidligere leder for Norsk Skuespillerforbund. Haaland ble 27. oktober 2008 enstemmig valgt som ny president i Den internasjonale Skuespillerfederasjonen, (FIA = Fédération Internationale des Acteurs). Valget skjedde på FIAs 19. verdenskongress i Marrakech, Marokko, og Agnete Haaland er også organisasjonens første kvinnelige president. Hun er forøvrig kusine på farssiden med journalist Hans Wilhelm Steinfeld.

 

Virke

Agnete G. Haaland har spilt en rekke hovedroller siden hun debuterteDen Nationale Scene i Bergen i 1980. På Sogn og Fjordane Teater spilte hun bl.a. Anne Frank i Anne Franks Dagbok, Solveig i Peer Gynt, Pippi i Pippi Langstrømpe og Rødhette i Nikken og Rødhette. På Riksteatret har hun blant annet spilt Dorothy i Trollmannen fra Oz, Klatremus i Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen, Jane i Hjelp, vi får gjester og Petra i En Folkefiende. Hun har spilt cabaret på Det Norske Teatret, musikal på Chateau Neuf og var med i åpningsforestillingen på Hordaland Teater. I NRK drama har hun hatt store roller i TV-serier som Vestavind, Fire høytider og Blodsbånd. Hun har spilt i en rekke kortfilmer (bla. i Sykkel på havsens botn som ble nominert til Amanda). I barnefilmene Kamilla og tyven spilte hun Kamillas søster Sofie. I 1998 og 2006 spilte hun Nora i Henrik Ibsens Et Dukkehjem på Nationalteatret i Beijing. Denne forestillingen ble den største suksessen i teaterets historie og TV-overført til 700 millioner kinesere.

Hun har også spilt i en rekke historiske spel som Kinnaspelet, Mostraspelet og Håkonarspelet, og vært regissør for Kinnaspelet tre ganger. Under Vinterspillene på Lillehammer i 2005 hadde hun regi på Bukkerittet, en bearbeidelse av Peer Gynt som hun gjorde sammen med Per Christian Ellefsen. Hun har hatt en rekke andre regioppdrag som for eksempel Karius og Baktus, Flyttesjau og Den Gamle SkomakarenHordaland teater. Hennes siste regioppgave var en forestilling for «Den kulturelle skolesekken» basert på Aslaug Låstad Lygres liv og diktning; Du skal ikkje sove. Hun har dessuten hatt regi for en rekke produksjoner for Rikskonsertene.

 

Thalias Døtre

I 1991 grunnla hun gruppen Thalias Døtre. Hun har utviklet, produsert, vært medforfatter og spilt i en rekke monologer som har fått strålende anmeldelser i norsk og internasjonal presse. Gruppens første monolog, Florence Nightingale – kvinne i krig, er et oppgjør med alle mytene rundt «The lady with the lamp». Vi møter en kvinne i krig: I krig mot samfunnsnormer og sosiale konvensjoner, mot byråkrati, mot dårlig hygiene. I krig mot sin egen utmattelse, sin egen familie, mot leger og offiserer. Og mot sine egne menneskelige grenser. Denne monologen skrev hun sammen med Anne-Karen Hytten, som også har regien for forestillingen. Forestillingen er totalt blitt sett av over 100 000 mennesker i Norge, Sverige, Finland, Danmark og Færøyene, USA, Chile, England og Spania. Den er bl.a. spilt på University of Oxford og på The Florence Nightingale Museum i London. I 1995 turnerte hun i USA for tredje gang med forestillingen takket være 1995 Irving S. Cooper Visiting Professorship ved Mayo Foundation. På denne turnéen ble hun utnevnt til æresborger av Minneapolis.

 

Die Flagstad

Hun har også hatt stor suksess med monologen Die Flagstad – om sopranen Kirsten Flagstad (regi: Bentein Baardson), Nordens Blåe Blome – om den svenske poeten Karin Boye (regi: Anne-Karen Hytten) og Elleve Døgn, en fortelling for fire musikere og en skuespiller basert på en sann historie om Chiles mest torturerte kvinne under Pinochet. Sammen med Anne-Karen Hytten skrev hun manus til barneforestillingen Apepike inspirert av Kinas mest berømte eventyr om Apekongen. Sammen skrev de også barneboken Apepiken Mei Ping, som ble utgitt på Solum Forlag. Hennes siste forestilling er Peer Gynt – en monolog, hvor hun selv spiller alle rollene i tett samarbeid med en musiker (regi:Mette Brantzeg).

Denne monologen representerte Norge under Ibsenfestivalen i Beijing i 2006, og fikk overveldende mottagelse av kinesisk presse. Den er blitt spilt i ungdomsskoler i Oslo gjennom «Den kulturelle skolesekken» i 2005 og 2006. Høsten 2007 ble den blant annet spilt på Ibsenmuseet i Oslo.

Agnete Haaland overtar som teatersjef på Den Nationale scene i Bergen.

Deltar i

Search