Kringkastingsorkestret

Ensemble
Del:

Personlig info

Sosial:

Biografi

Kringkastingsorkestret (KORK) (etablert 1. september 1946 i Oslo) er NRKs orkester og hadde 54 fast ansatte musikere i 2018. Orkestret er hjemlet i NRKs egne vedtekter og skal stå til disposisjon for radio, fjernsyn og nett. Daglig arbeidsplass er Store StudioMarienlyst i Oslo, som har vært orkestrets hjem fra første dag. Miguel Harth-Bedoya har vært sjefdirigent siden 2013.

Kringkastingsorkestret var opprinnelig et 24-mannsorkester, satt sammen av Gunnar Knudsens radioensemble og Øivind Berghs Bristol-orkester. Øivind Bergh var Kringkastingsorkestrets faste kapellmester fra starten i 1946 til sin avgang i 1976. Kringkastingsorkestret hadde sin første storhetstid i radioens gullalder med den ukentlige Meloditimen i en årrekke fra Store Studio. Kringkastingsorkestret har vært og er aktiv bidragsyter ved blant annet Melodi Grand Prix og Spellemannprisen. I 1976 overtok Sverre Bruland som dirigent for Kringkastingsorkestret som da hadde 48 musikere.

Bruland var sjefdirigent frem til 1988. Senere har orkestret vært ledet av sjefdirigentene Avi Ostrowsky (1988–1992), Ari Rasilainen (1993–2002) og Rolf Gupta (2003–2006). Fra høsten 2009 overtok den danske dirigenten Thomas Søndergård som sjefdirigent, og som 1. gjestedirigent er Andrew Manze knyttet til orkestret. I 2013 overtok den peruanske dirigenten Miguel Harth-Bedoya.

Orkesteret er underlagt NRKs kultursjef og administreres av orkestersjef Rolf Lennart Stensø som overtok etter Martin Revheim i 2009 da denne fratrådte for å kunne tiltre som direktør for Norsk Musikkinformasjon fra 1. september 2009. Tidligere orkestersjefer har vært John Fullman, Holger Gulbrandsen og Reidun Berg. Orkestret har 54 fast ansatte musikere og en administrasjon på 8 medarbeidere. Orkestret forsterkes ved de såkalte Superlørdager som er klassiske symfonikonserter.

Etter turbulens rundt eksistensberettigelsen rundt årtusenskiftet i vedtok NRK i 2005 at kringkasteren «skal holde et fast orkester som dekker et bredt repertoar fra underholdningsmusikk til symfonisk musikk». Etter årtusenskiftet har orkesteret i større grad turnert, blant annet under Den kulturelle skolesekken, i regi av Kultur- og kirkedepartementet. Orkesteret har også gjort seg mer kommersielt og folkelig, blant annet ved å spille med band og artister som Vamp, Lido, Dimmu Borgir og Turboneger. Høsten 2014 var orkesteret hovedattraksjon i tv-serien Da KORK kom til bygdaNRK1.

Search