Kjell Askildsen

Forfatter, skribent
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 30, sep 1929
Sosial:

Biografi

Kjell Askildsen (født 30. september 1929 i Mandal) er en norsk forfatter.

Kjell Askildsen er kjent for sin kresne stil og regnes som en av de aller største novellister i den norske litteraturen. Han ble lenge sett på som en «forfatternes forfatter», men fikk en større leserkrets etter utgivelsen av den prisbelønte Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten i 1983. Askildsens noveller er oversatt til en lang rekke språk. Han har også skrevet romaner, og særlig romanen Omgivelser (1969) fremstår som et høydepunkt innenfor den modernistiske romantradisjonen i Norge. Sommeren 2006 kåret Dagbladet novellesamlingen Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten til den beste norske skjønnlitterære bok de siste 25 årene.

Askildsen har skapt en særegen stil innen den norske novelletradisjonen og har, etter utgivelsene på 1980-tallet, fått ry som en av de fremste norske forfatterne innen sjangeren gjennom tidene. I begynnelsen av forfatterskapet var det særlig Hemingway-skolen med sin karakteristiske, kjølige ordknapphet som inspirerte ham. Senere utviklet han seg gjennom den franske nyroman-tradisjonen. På 1980-tallet utviklet han sin helt særegne stil: ordknapp, nøktern og urovekkende med de store livsspørsmål som tema.

Novellesamlingen fra 1983, Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten, er prisbelønt og sentral i forfatterskapet. Boken består av to noveller hvorav den ene, Thomas F..., er en syklus med underavdelinger. Den omhandler en folkesky oldings liv og betraktninger, og er på grunn av sitt menneskesyn blitt sammenlignet med Beckett. Askildsen selv benekter imidlertid at Beckett eller Franz Kafka, to forfattere han selv har oversatt, er direkte kilder til verket. Han uttalte at «emnet har vært mennesket som nærmer seg et eksistensielt nullpunkt.» Det er et pessimistisk menneskesyn fritt for metafysiske spekulasjoner. Den andre novellen i samlingen, Carl Lange, er totalt annerledes i handling og tema. Her er det en tilsynelatende uskyldig mann som blir anklaget for en overtredelse hvor etterforskningen etter hvert får alvorlige følger for ham. Novellen kretser rundt det totalitæres ødeleggelse av individets identitet, og er blitt sett i sammenheng med Dostovjeskis Forbrytelse og straff, Kafkas Prosessen og løkscenen i Peer Gynt.

Kjell Askildsen er sønn av lensmann og politiker Arne Askildsen.

Deltar i

Search