Monna Tandberg

Skuespiller, filmskuespiller
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 02, jul 1939
Sosial:

Biografi

Monna Benedicte Tandberg (født 2. juli 1939 i Oslo) er en norsk skuespillerinne. Hun har i store deler av sin karriere har vært knyttet til Nationaltheatret, hvor hun i 1960 hadde sin debut i lystspillet Det smeller i dørene.

I perioden 1960-64 var Tandberg ansatt i Fjernsynsteatret hvor hun blant annet hadde sentrale roller i Sofokles' Antigone og Hushjelpene av Genet. I perioden 1964-69 var hun ansatt ved Det norske teatret med roller som Nora i Ibsens Et dukkehjem, Ofelia i Hamlet og Rebekka West i Rosmersholm. I 1969 var hun igjen tilbake til Nationaltheatret hvor hun spilte hovedrollen i Hedda Gabler og annet.

Av nyere roller hadde hun i 2000 stor suksess med VaginamonologeneTorshovteatret. Høsten 2001 spilte hun seg selv i Biografi på Amfiscenen, og høsten 2003 spilte hun den gamle damen i Jo Strømgrens Antikvariatet. Tidlig i 2006 var hun aktuell i Til Damaskus og i Blodbryllup, og høsten samme år spilte hun sammen med Jan Grønli i Når vi døde ..., (som var en adapsjon over Henrik Ibsens Når vi døde vågner). Forestillingen hadde premiere under Ibsenfestivalen 2006. Det ble i 2006 summert at Monna Tandberg hadde tolket mer sytti roller på Nationaltheatret.

Monna Tandberg har gjort seg bemerket for flere rolletolkninger - også på film og i NRKs fjernsynsteater. Likevel har Monna Tandberg for det meste hatt biroller i TV-oppsetninger, og på kinoformat debuterte hun så sent som i 1982 med filmen Leve sitt liv. I 1999 hadde hun rollen som 'Dronning Fjellrose' i NRKs adventsserie Jul i Blåfjell.

Monna Tandberg ble utnevnt til Ridder 1 av St. Olavs Orden i november 2007. Ved utnevnelsen ble det lagt vekt på «hennes levende og gripende i tolkninger av mange ulike roller, gjennomført med stor suksess. Det er også lagt vekt på hennes bearbeidelse av manuskript til kvinnemonologene. Rollene er svært forskjellige i form og innhold, men de er mesterlig fremført.» I 2009 ble hun tildelt Gammleng-prisen i klassen skuespiller.

Tandberg har vært gift med regissøren Per Bronken og teatersjefen Arild Brinchmann, senere samboer med skuespiller Lars Andreas Larssen.

Search