Petter Næss

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 14, mar 1960
Sosial:

Biografi

Petter Næss (født 14. mars 1960) er en norsk film- og teaterregissør og skuespiller. Han er mest kjent for å ha regissert filmene Absolutt Blåmandag, Elling, Bare Bea, og den tredje filmen om Elling, Elsk meg i morgen.

Næss begynte som skuespiller i både teater, film og TV i 1985. Siden 1996 har han arbeidet han som regissør og prosjektleder ved Oslo Nye Teater. I 1999 debuterte han med sin første spillefilm, Absolutt blåmandag. Suksessen med «Elling» sendte Petter Næss til Hollywood. I 2005 instruerte han blant andre Josh Hartnett i den amerikanske dramakomedien Mozart and the Whale. I 2007 var han aktuell med den norske komedien Tatt av kvinnen og i 2008 spilte han kaptein Martin Linge i filmen Max Manus. Han er regissør av filmen Into the White (2012) med blant annet Rubert Grint

På 1980-tallet var han rekvisitørassistent på to filmer om Olsenbanden.

Næss debuterte som hørespillregissør med Noe kommer til å dø, som er basert på Ragnar Hovlands roman Utanfor sesongen. Hørespillet hadde premiere på NRK P2 21. september 2008.

Næss startet som produksjonsassistent i NRKs Fjernsynsteatret. I 1996 var han manusforfatter på den TV 2-sendte norske situasjonskomedien Sommeren med Guggen. Våren 2009 jobbet han med Himmelblå.

Næss har blant annet lagd teater av tekster skrevet av samtidsforfattere som Erlend Loe og Lars Saabye Christensen. Blant dem stykket Øyet som ser, som ble satt opp i 2007 og var basert på Christensens novelle Grisen.

Deltar i

Search