Håvard Rem

Forfatter
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 07, feb 1959
Sosial:

Biografi

Håvard Rem (født 7. februar 1959) er en norsk forfatter, født og bosatt i Oslo. For sine sangtekster mottok han i 2016 Tekstforfatterfondets ærespris. Som sakprosaforfatter har Rem i 2017-18 Statens toårige arbeidsstipend. Hans utvalgte dikt er publisert i bokform på arabisk, russisk, italiensk og japansk. Sammen med Morten Harket skrev Rem sangen «A Kind of Christmas Card» som mottok Spellemannsprisen for Årets låt.

Rem bodde sine første to år på Notodden hvor faren var forstander i den lokale pinsemenigheten. Familien flyttet så for å være i menighetene i Flekkefjord og Larvik, før Rem som tiåring i 1969 kom med familien til Eydehavn utenfor Arendal, hvor faren Tore Helge Rem var pastor i tre år før han døde. Moren Åse Løyning Rem tok seg av sine fem barn, og bodde på Eydehavn til hun døde i 2011. Rem begynte på Arendal Gymnas i 1975, og hadde jobb på siden i Agderpostens sportsavdeling som korrekturleser.

Han sluttet på gymnaset på 18-årsdagen i 1977, og ble hjemme på Eydehavn i to måneder for å ferdigstille et diktmanus som senere ble hans litterære debut. 3. april, dagen etterat han postet manuset til Cappelen, reiste han mot Middelhavet, og bosatte seg i Frankrike. Han reiste til Oslo da boken skulle utgis i oktober. Han meldte seg ut av Pinsemenigheten som 19-åring, og flyttet til flere steder, Vestre Sandøya utenfor Tvedestrand (1978-1979), var gårdsgutt i Nordfjord (1979-1980), men vendte tilbake til Sørlandet i 1988 etter å ha bodd i Frankrike, Italia og Oslo. Han giftet seg og fikk to barn, og i 1996 flyttet de først til Oslo, så til Notodden, hvor han levde sine første år. Rem har hatt et nært forhold til pinsemenigheten på Eydehavn, og holdt en konsert der i 2011 sammen med sin sønn Simen. Sammen utgav de som duoen Rem & Rem CD-albumet Hustavler (Grappa) i mai 2015.

Rem debuterte med Kall på heltene i 1977. Hans Utvalgte dikt er kommet i bokform på norsk (1996), arabisk (2000), russisk (2002), italiensk (2011) og japansk (2015). Rems dikt sangtekster og gjendiktninger er tonesatt og tatt i bruk av artister og band som Gulli Briem (Mezzoforte), Gisle Kverndokk, a-ha, Morten Harket, Kaizers Orchestra, Vamp, Jørn Hoel, Silje Nergaard, Morten Abel, Ørkenkjøtt, Åge Aleksandersen, Kari Bremnes, Sidsel Endresen og Kirsten Bråten Berg.

Rem har skrevet biografiske bøker om Bob Dylan, Erik Mykland, Aril Edvardsen, Tor Erling Staff og Bjarte Baasland. Han har utgitt en rekke bøker fra sine reiser i Europa, Afrika, Asia og Midtøsten. Rem skrev i 2015 en biografi om Leonard Cohen.

Rem har arbeidet som litteraturkritiker i Aftenposten, fra midten av 1980-tallet til tidlig 1990-tall, og i Dagbladet, fra sent 1990-tall til tidlig 2000-tall, og som skribent i Dag og Tid fra 2015.

Rem har gjendiktet tekster av Bob Dylan, Walt Whitman, Derek Walcott, Khalil Gibran og Leonard Cohen. Hans gjendiktninger av William Shakespeare er tatt i bruk av Nationaltheatret, Den Nationale Scene og Rogaland Teater.

I arbeidet med oversettelsen Bibel 2011 deltok han sammen med flere andre forfattere som stilist og språklig konsulent. Arbeidet tok 10 år, og den nye utgaven ble utgitt i 2011. Rem ble i 2013 engasjert som medoversetter av De gammeltestamentlige apokryfer og Koranen, men trakk seg fra begge prosjektene for å få mer tid til egen virksomhet.

Deltar i

Search