Jon Bing

Forfatter, professor
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 30, apr 1944
Sosial:

Biografi

Jon Bing (født 30. april 1944 i Tønsberg, død 14. januar 2014) var en norsk forfatter, dr. juris og professor ved Senter for rettsinformatikk ved Institutt for privatrett, Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo. Bing ble regnet som en foregangsmann innenfor internasjonal rettsinformatikk. Han var æresdoktor ved Stockholms universitet og Københavns Universitet, og Visiting Professor ved King's College, University of London.

Bing flyttet til Trondheim tre år gammel og vokste opp der. Faren var politiadjutant og moren lærer. Etter examen artium ved Trondheim katedralskole begynte Bing å studere ved Universitetet i Oslo.

Sammen med Tor Åge Bringsværd og noen andre studenter ved Universitetet i Oslo startet Bing opp foreningen Aniara, en klubb for sciencefiction-interesserte, og var ofte ute i media med utspill om science fiction. Han gav ut flere bøker, både skjønnlitterære og faglitterære. Han dobbeltdebuterte sammen med Bringsværd i 1967 med novellesamlingen Rundt solen i ring. De samarbeidet siden om flere skjønnlitterære bøker og antologier og gjorde fabelprosa og «Bing & Bringsværd» til kjente begreper i norsk litteratur..

Bing ble dr. juris i 1982 på emnet jus og kommunikasjon, og dette var temaer han var opptatt av i hele den juridiske karrieren. I 1983 ble tildelt prisen Fridtjof Nansens belønning for yngre forskere for utvikling av fagområdet rettsinformatikk.

I senere tid var Bing engasjert i samfunnsdebatten på en rekke områder. Man kunne se ham på TV når det var jubileum for den første personlige datamaskinen i Norge, lese hans svar på spørsmål om opphavsrett vedrørende digitale media, og støte på ham på den årlige sciencefiction-festivalen ShadowCon i Oslo. Han uttalte seg ofte i media i saker som omhandlet etikk innen teknologi, opphavsrett, og fremtiden generelt. Han var også kjent for sin omfattende samling av elefant-relaterte produkter.

Han var gift to ganger, fra 1972 til 1980 med Liv Marthe Hartviksen, og fra 1986 til 1997 med forfatter Toril Brekke, men hadde ingen barn.

Bing var leder av Personvernnemnda frem til 2009. Han var formann i Norsk filmråd 1979–81, formann i Europarådets Committee on Legal Data Processing 1981–82, formann i Norsk kassettavgiftsfond 1983–85 og leder av Norsk kulturråd 1993–2000.

6. november 2006 ble Bing innvalgt som medlem i ICANNs råd for globale toppnivå-domener (GNSO Council).

Search