Kjetil Bang-Hansen

Skuespiller, regissør og teaterleder
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 16, mai 1940
Sosial:

Biografi

Kjetil Bang-Hansen (født 16. mai 1940) er en norsk skuespiller, regissør og teaterleder.

Kjetil Bang-Hansen regnes som en av norsk teaters mest anerkjente nålevende regissører. Han har vært rektor ved Statens Teaterhøg­skole og teatersjef ved Rogaland Teater i Stavanger, Den Nationale Scene i Bergen, Nationaltheatret og Oslo Nye Teater. Han har iscenesatt stykker ved de fleste av landets teatre, og flere steder i USA, Frankrike, Danmark og Polen.

Bang-Hansen filmdebuterte som skuespiller i 1959 i Ugler i mosen, spilte deretter i en rekke filmer og i Fjernsynsteatret, var danser på Edderkoppen teater (1962–63) og skuespiller ved Oslo Nye Teater (1963–66). Han var rektor ved Statens teaterhøgskole i perioden 1973-76. Debuterte som regissør ved Trøndelag Teater i 1967. Av hans viktigste oppsetninger kan man nevne Ibsens Kongsemnerne og Peer Gynt, Tolstojs Historien om en hest og Brechts Coriolanus. Har siden 1988 arbeidet som frilans regissør.

Kjetil Bang-Hansen hadde i 2002 regien på TV-filmen Enigmavariasjoner, sendt på NRK.

Kjetil Bang-Hansen er sønn av Odd Bang-Hansen og bror av NRK-mannen Pål Bang-Hansen. Konen er danseren Inger-Johanne Rütter. Han er medlem av Det Norske Akademi.

Search