Nils Gaup

Filmregissør, skuespiller
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 12, apr 1955
Sosial:

Biografi

Nils Gaup (født 12. april 1955 i Kautokeino) er en norsk filmregissør og skuespiller. Gaup er samisk og laget med Veiviseren den første spillefilmen på samisk.

Gaup utdannet seg som skuespiller ved Statens Teaterhøgskole. Der tok han eksamen i 1978. Gaup var blant annet med på å opprette Beaivváš Sámi Teahter før han som filmskaper fikk sitt gjennombrudd med filmen Veiviseren. Filmen ble nominert til Oscar for beste utenlandske film, tjente inn over en halv milliard kroner, og ble en av det årets mest populære leievideoer i mange land, deriblant England.

Den neste filmen hans kom i 1990, og var den delvis Disney-finansierte Håkon Håkonsen. Den ble med sitt budsjett på 60 millioner kroner den til da dyreste, skandinaviske filmen noensinne (og gjorde det godt på amerikanske kinoer i dubbet versjon). Året etter takket Gaup nei til å regissere dramaet Not Without My Daughter med Sally Field. Han valgte i stedet å lage en etterfølger til Håkon Håkonsen, nemlig komedie/thrilleren Hodet over vannet (1993) som vant Amanda for beste film. Hodet over vannet ble senere nyinnspilt i USA med Cameron Diaz og Harvey Keitel i hovedrollene.

Gaup var fortsatt ikke glemt i Hollywood, hans navn ble knyttet opp til mulige Bond-filmer, og han nøt respekt som en filmskaper som behersket å arbeide i naturen. Dermed ble Gaup mannen som påbegynte regien av Waterworld med Kevin Costner, men hoppet av da han mente prosjektet ble for vanskelig og budsjettet var urealistisk (filmproduksjonen kostet til slutt 175 millioner dollar). Gaups alternativ til Waterworld ble ikke særlig vellykket. Han valgte å regissere westernfilmen Tashunga (North Star) med Christopher Lambert og James Caan. Filmen ble spilt inn i Nordmarka. Den var langt fra like dyr å produsere, men ble slaktet desto mer av kritikerne. Gaup har selv innrømmet at det er det dårligste han har gjort.

Etter det virket Gaup langt fra Hollywood, og hans neste prosjekt var å regissere NRKs dramaserie Nini med Irén Reppen. Året etter, i 1999, hadde han regioppgaven for Misery Harbour, en samproduksjon mellom Norge, Canada, Sverige og Danmark. Gaup gikk deretter i gang med å fullføre en gammel drøm, å filmatisere Kautokeino-opprøret i 1852. I 2002 ble det gitt endelig klarsignal og førproduksjonen kunne begynne. Kautokeino-opprøret ble vist første gang på TIFF, Tromsø Internasjonale Filmfestival, 16. januar 2008. Norgespremieren var den 18. januar.

Gert Nygårdshaugs roman Mengele Zoo fra 1989 skal bli film, og Nils Gaup er filmregissøren.

Deltar i

Search