Willy Ustad

Forfatter
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 16, mai 1946
Sosial:

Biografi

Willy Ustad (født 16. mai 1946 i Trondheim) er en norsk forfatter, mest kjent for serien Fire søsken.

Ustad skriver underholdnings- og spenningsfortellinger innen sjangre som krim, science fiction og historiske romaner med sterk sympati for de svake og undertrykte. Fra han debuterte i 1989 til 2006 hadde han gitt ut 76 bøker.

Ustad vokste opp som fosterbarn på landsbygda i Nord-Trøndelag. Han begynte å jobbe i hæren som 17-åring og jobbet der i 13 år. I 1980 begynte han som arbeider ved Aker Verdal Offshore, der han var hovedverneombud i fire år.

Debutboka Ulva fra Huldretjernet blandes nåtidas Trøndelag, eventyr med sagn og science fiction, som også er typisk for flere av hans senere bøker.

Den neste boka, Ulvetid, er ei historisk fortelling med utgangspunkt i et sagn om ei trellejente som flykter gjennom slaget ved Stiklestad og slutter seg til en ulveflokk. Her bruker Ustad sin kunnskap om villmark og dyr og studier av historiske kilder.

Begge disse bøkene ble utgitt av Bladkompaniet som ønsket skribenter som kunne levere et stort antall bøker i serier med lokal appell i ulike landsdeler. Forlagsredaktør Finn Arnesen foreslo at Ustad skulle skrive en serie fra Trøndelag.

Ustad svarte med en skisse til Fire søsken – en serie om to søstre og to brødre fra et fattig småbruk. Ulikt de tidligere Bladkompaniseriene skulle den handle om moderne tid, det vil si formingen av det moderne Norge i etterkrigsårene. Den første romanen i serien, Tyskertøs, ble dramatisert for NRK Radioteateret i 1995. Et sentralt punkt i serien er Ustads sterke anklager mot behandlinga av såkalte tyskertøser og tyskerunger etter krigen.

Hans neste bokserie Opprør tok utgangspunkt i 1968 og 68-generasjonen.

Serien Journalisten er Ustads første nåtidsserie for voksne. Den forteller bl.a. om livet i avisa Trondhjems Tidende der Lea Karlsbu fra Fire søsken blei journalist, 60 år seinere.

Flere av Ustads bøker har fått gode anmeldelser. Han er tatt opp som medlem i Den norske Forfatterforening noe som innebærer at minst to av bøkene hans har blitt vurdert av foreningens litterære råd som av høy litterær kvalitet.

Ustad fikk Inderøy kommunes kulturpris i 2002.

Deltar i

Search