Anne Nyutstumo

Skuespiller, musiker
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 06, apr 1958
Sosial:

Biografi

Anne Nyutstumo (født 6. april 1958, død 21. mai 2017) var en norsk skuespiller og musiker. Hun spilte sine første forestillinger med Tramteatret, hvor hun var med helt til teatret ble oppløst i 1986 etter 10 år. Hun var best kjent som Ragna Rekkverk i Pelle Parafins Bøljeband.

Hun var søster av John Nyutstumo, som også var med i Tramteateret. 

 

Kunstnerisk virke

Anne Nyutstumo var skuespiller i frigruppen Tramteatret fra 1976 til 1986, det vil si så lenge gruppen bestod. Deretter arbeidet hun som sufflør ved Nationaltheatret fra 1987 til 1989.

I 1989 etablerte hun frigruppen A/S Dameteater og Søn sammen med Kine Hellebust og Liv Aakvik. De utviklet flere forestillinger som de turnerte med, og knyttet til seg ulike mannlige kolleger til å fylle plassen som «og Søn». A/S Dameteater og Søn var i virksomhet fra 1989 til 1994.

Nyutstumo spilte også i flere tv-serier, blant annet NRKs dramaserie Vestavind.

Etter årene i A/S Dameteater og Søn ble Anne Nyutstumo ansatt ved Hedmark Teater. Hun var skuespiller i oppsetningene Barn på boks, Trilogien i Domkirkeruinene, Himmelske lyster og Rovdyr.

I 2010 ble Teater Innlandet åpnet. En av det nye teaterets oppsetninger het To Kerrs Pink og en Mandel, og hadde Anne Nyutstumo på rollelisten. Etter noen års fravær vendte hun tilbake til Teater Innlandet i 2013. Pippi Langstrømpe var det første stykket hun spilte i etter returen. I denne forestillingen var hun både tyv og fin frue. Deretter hadde hun en viktig rolle som den vakre og mystiske kvinnen i teaterinstallasjonen Drømmecontainer’n. Hun gjennomførte 189 forestillinger på turné i Hedmark og Oppland med Drømmecontainer'n. Etter denne maratoninnsatsen ble det oppdaget at hun var alvorlig syk. Drømmecontainer'n ble hennes siste oppsetning.

Search