Knut Bjørnsen

Programleder
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 26, jul 1932
Sosial:

Biografi

Knut Bjørnsen (født 26. juli 1932, død 14. november 2008) var en norsk sportsjournalist og programleder for NRK.

Bjørnsen startet sin journalistiske karriere i 1953 i Verdens Gang og var der til han i 1961 ble ansatt i NRK. For nordmenn flest huskes han best som TV-reporter i NRK fra utallige mesterskap på skøyter og i friidrett, ofte i tospann med Per Jorsett. Han stod som programleder for seks runder av den originale, norske versjonen av Kvitt eller dobbelt med nesten 30 år mellom første og siste sesong fra 1966 til 1994. Han ledet også flere andre underholdningsprogrammer i NRK og spørreleken Avspark! i 1970. Bjørnsen sto også for TV-kommentarene på direktesendte åpnings- og avslutningsseremonier under de Olympiske leker, sommer og vinter, i mange år.

Etter at han sluttet i NRK, medvirket Bjørnsen i en del eksperimenter med TV-shop i norsk reklamefjernsyns barndom. Han demonstrerte gryter og kasseroller og annet nyttig til hus og hjem og fikk etter dette kallenavnet Gryte-Knut. Mot slutten av 1960-årene ble han også kjent for reklame for vaskemidler, noe som førte til at han fikk kallenavnet Vaske-Bjørnsen. Han var også programleder for Lykkehjulet og ØnskebrønnenTV3. Bjørnsen spilte seg selv i to episoder av Karl & CoTV 2. Han var dommer i IsdansTV 2 i 2007.

I årenes løp skrev og redigerte Bjørnsen en rekke bøker; hovedsakelig sportsbøker, men også bøker i andre sjangere. Han hadde stor interesse for Sørlandets historie og natur, og han lagde en TV-serie om temaet og skrev bok om dramaet rundt det norske skipet Najaden.

Bjørnsen var i sin ungdom en svært lovende skøyteløper som konkurrerte for Oslo Skøiteklub. Han vant blant annet det utsatte junior-NM 24. til 25. februar 1951Hamar stadion foran Hroar Elvenes, Oslo Idrettslag (sølv) og klubbkamerat Per Ødegaard (bronse). Det ordinære mesterskapet ble annullert etter første dag på grunn av ulike løpsforhold, bløt is.

Knut Bjørnsen giftet seg med Bjørg da han var ung journalist. De var gift i mange år, og sammen hadde de to barn, en sønn og en datter. Etter sin kones bortgang, var Bjørnsen gift med Karin i 20 år. De to hadde ingen barn sammen. I april 2008 fikk han konstatert kreft i bukspyttkjertelen. Syv måneder senere døde han, 76 år gammel.

Knut Bjørnsen ble gravlagt fra Dybvåg kirke i Tvedestrand den 25. november 2008.

Deltar i

Search