Patricia Highsmith

Skribent, romanforfatter, manusforfatter
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 19, jan 1921
Sosial:

Biografi

Patricia Highsmith (egentlig Mary Patricia Plangman; født 19. januar 1921 i Fort Worth, Texas, død 4. februar 1995 i Locarno, Sveits) var en amerikansk forfatter som tilbrakte mesteparten av livet i Europa. Highsmith skrev også under pseudonymet Claire Morgan.

Hun skrev for det meste psykologiske spennings- og kriminalromaner, i tillegg til en rekke noveller. Flere av bøkene hennes er blitt filmatisert og dramatisert. Debutromanen hennes, Strangers on a Train («Billett til helvete»), ble filmatisert av Alfred Hitchcock i 1951 med tittelen Farlig reisefølge.

Hennes andre roman, The Price of Salt, ble skrevet under pseudonym og omhandlet et lesbisk kjærlighetsforhold. Den ble senere utgitt som Carol, og da under forfatterens egentlige navn, og filmatisert i 2015 med Cate Blanchett i hovedrollen.

Karakteristisk for kriminalromanene hennes er at de i mindre grad er opptatt av forbrytelsen og dens oppklaring enn av romanpersonenes historie og indre liv – og hva det var som drev helt alminnelige mennesker til å begå forbrytelsen.

Til sammen skrev Highsmith 22 romaner, 16 av disse er oversatt til norsk. I tillegg foreligger mange av novellene hennes på norsk, både i egne samlinger og i diverse antologier.

Highsmith er særlig kjent for sin serie om svindleren Tom Ripley, ofte omtalt som «Ripliaden». Fire av de fem bøkene i denne serien er oversatt til norsk. Den første boken, The Talented mr. Ripley, er filmatisert to ganger, først av René Clément i 1960 som Het sol og deretter i 1999 av Anthony Minghella som Den talentfulle mr. Ripley.

Deltar i

Search