Jernvognen (1981)

Spenning, Krim, Grøsser, Asbjørn Krag | 2 timer, 49 minutter
Rating:
0/10

Handling

Hør et klipp fra hørespillet:

Hør det elegante hørespillet basert på en av Norges aller beste kriminalromaner - gjennom tidene!

Et sagn knytter seg til Gjærnes-gården: En tidligere eier kjørte seg i hjel i en selvkonstruert jernvogn. Siden har vognen rullet spøkelsesaktig og usynlig langs veien i mørket og varslet ond, brå død. Nå høres den igjen.

«Jernvognen» har en ambisiøs og elegant intrige. Den er et fortellerteknisk mesterverk fordi det er en fullkommen balanse mellom elementene i den. Forfatteren makter å føre leseren fullstendig på villspor ved å la ting skje som heller ikke drapsmannen forstår og som skremmer og forvirrer ham.

Kriminalromanen «Jernvognen» ble utgitt første gang i 1909. Den er skrevet av Sven Elvestad under pseudonymet Stein Riverton. «Jernvognen» er oversatt til sytten språk og er fortsatt en av de største internasjonale suksessene Norge har hatt innen sjangeren. Dette hørespillet, laget av NRK Radioteatret, kom ut første gang i 1981.

«En av tidenes ypperste kriminalgrøssere. Med en snedig oppbygd historie, mesterlige naturskildringer og helst spesielle rammer rundt handlingen, skapes en psykologisk stemning som lar uhyggen snike seg inn under huden på leseren.»
Jørn Lier Horst

«En perfekt balanse mellom elementene, så vel som språklig mesterskap gjør dette til en av ikke bare Norges, men verdens beste kriminalromaner.»
Nils Nordberg

Dramatisert av Svein Lange. Tilrettelagt og instruert av Nils Nordberg. Musikk: Rain. Teknisk regi: Sture Bakke. De som er med: Erik Hivju (Forfatteren), Johannes Eckhoff (Lektoren), Grethe Myklebust og Eva Solbakken (De to damene), Karl Bomann-Larsen (Studenten), Roy Bjørnstad (Forvalteren), Dan Fosse (Fiskeren), Odd Remen (Lensmannen), Ståle Bjørnhaug (Forstmester Blinde). Dessuten medvirker: Anne-Karen Hytten og Kaare Zakariassen. Serie 1 om Kristiania-detektiven Asbjørn Krag. (1:4)

 

Den døde (1:4)

Rammen rundt denne klassiske norske kriminalhistorien er en øy ved kysten. Historien lagt i pennen på en navnløs forteller, feriegjest på et sommerhotell på øya. På den gamle herregården Gjærnæs bor godseier Carsten Gjærnæs og hans vakre søster Hilde. Ved hotellet døser sommergjestene i solen. Men noe underlig foregår på den gamle herregården. Og om nettene høres en spøkelsesaktig, raslende lyd, som av lenker ... Jernvognen.

Hør i NRKs nettspiller

Den gamle gård (2:4)

Husker De hatten? Den var ganske uskadd og likevel har Blinde fått det drepende slaget i hodet. Han hilste på morderen. Og i det samme har morderen slått til ham.

Hør i NRKs nettspiller

Ansiktet (3:4)

Like nedenfor vinduet ligger et lite blomsterbed. Jeg ser på det... Midt i bedet, tydelig avtegnet i den sorte jord, er to fotavtrykk. Noen har stått urørlig... og sett inn i mitt værelse.

Hør i NRKs nettspiller

Avgrunnen (4:4)

Da jeg så den dreptes smil, som ennu i døden var triumferende, tenkte jeg: Hvis han har smilt sånn..., så forklarer det hvorfor han ble slått til jorden.

Hør i NRKs nettspiller

Del:

Search