Mattos rike (1995)

Krim | 1 time, 16 minutter
Rating:
0/10

Handling

Kriminalhørespill i tre deler basert på Friedrich Glauser sin bok "Matto regiert". En pasient er rømt fra sinnssykeasylet. Direktøren er forsvunnet og på kontoret hans er det blodspor. Det er en mørk og dyster verden lytterne og førstebetjent Studer møter - et rike hvor vanviddets ånd, Matto, hersker.

Oversettelse: Trond Winje. Instruktør: Lubo Mauer. Med bl.a Tor Stokke (Førstebetjent Studer) og Helge Reiss (Dr. Laduner).

 

På galehuset (1:3)

En pasient er rømt fra sinnssykeanstalten, direktøren er forsvunnet og på kontoret hans er det blodspor. "De kommer på besøk til det ubevisste, til det riket hvor Matto hersker – Matto, vanviddets ånd…" Med disse ordene hilses førstebetjent Studer når han kommer for å etterforske saken. Anstalten er et sted ingen forlater uten å ha fått merker i sjelen, en fremmedartet, bisarr verden, men kanskje samtidig et forvridd speilbilde av virkeligheten slik den er utenfor murene – ikke minst da boken ble skrevet, i 1936, tre år etter Hitlers maktovertakelse. Friedrich Glauser, ukjent og ikke utgitt i Norge, ble forfatter etter et liv i forbrytermiljø, fengsel og asyl, og hans seks romaner, fem av dem med den Maigret-liknende Studer i hovedrollen, har gitt ham en posisjon som den fremste av kriminalforfatterne i Sveits.

Hør i NRKs nettspiller

Legemsbeskadigelse med døden til følge (2:3)

Sinnssykeanstaltens direktør var en aldrende mann som likte å gå tur med de unge pleierskene – særlig Irma Wasem, som også pasienten Pieterlen var forelsket i. Ved siden av liket lå et våpen, en totenschläger. Nå er Pieterlen rømt, på rommet hans er det funnet et stoff av samme sort som totenschlägeren var sydd av, og et stort pengebeløp er forsvunnet fra direktørens kontor. Saken kan synes opplagt, men Mattos rike skjuler mange hemmeligheter…

Hør i NRKs nettspiller

Fire døde menn (3:3)

Offisielt ble direktøren for sinnssykeanstalten drept ved et ulykkestilfelle. Saken er dermed avsluttet. Men den natten det skjedde, så portvakten Dreyer to menn som sloss like ved åstedet. Den ene var Dr. Laduner. Laduner holder unge Herbert Caplaun skjult for hans far. Og Pieterlen er fortsatt forsvunnet. Men så finner Studer pengene som forsvant fra direktørens kontor…

Hør i NRKs nettspiller

Del:

Search