Nils Nordberg

Tegneserieskaper, oversetter, skribent
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 26, mar 1942
Sosial:

Biografi

Nils Nordberg (født 26. mars 1942 i Verdal) er tidligere instruktør i NRK Radioteateret og ekspert på kriminallitteratur. Han har også oversatt bøker, blant annet romanene og novellene om Sherlock Holmes, og en rekke hørespillmanus.

Nordberg er cand.mag. i språk og litteratur, og folkeminnevitenskap, og arbeidet i NRK som hallomann og programskaper fra 1966, og fra 1973 til 2009, da han gikk av for aldersgrensen, som dramaturg, produsent og regissør i Radioteatret. Han har satt opp 130 hørespillproduksjoner, mange av dem krim og science fiction. Han var sjef for Radioteatret 1990–1991. Nordberg har også virket som dramatiker, faglitterær forfatter, anmelder og konsulent for forlag og film.

Nordberg, ofte omtalt som Norges fremste spesialist på kriminallitteratur,[trenger referanse] har vært president i det norske krim-akademiet Rivertonklubben. Hans hovedfelt er krim, men han har også arbeidet sammen med norske science fiction-forfattere og science fiction-kjennere.

Nordberg har vunnet TV-showet Kvitt eller dobbelt innen emnet Sherlock Holmes og er således nordisk mester på emnet.[trenger referanse] Dobbeltvinner da suksessen ble gjentatt senere.[trenger referanse]

Han er det eneste norske medlemmet av Sherlock Holmes-foreningen Baker Street irregulars.[trenger referanse]

Som instruktør og dramaturg i Radioteatret har Nordberg stått bak produksjoner som «Sort messe», «Jernvognen», og serier om detektiver som Sherlock Holmes, Philip Marlowe, Varg Veum, Julia Tinnberg og Knut Gribb. Han har også satt opp hørespill i helt andre genrer, som Tor Åge Bringsværds «Den himmelske stresskoffert» og Henrik Ibsens «Hærmennene på Helgeland». Nordberg beskrives[av hvem?] som en som alltid vært særlig opptatt av å utvikle hørespillets muligheter og egenart.[trenger referanse]

I 2005 skrev Nordberg en fortelling for tegneseriebladet Fantomet: «Kongen av Norge» som har handling fra 1905. Tegnet av Hans Lindahl og med en handling fra unionsoppløsningen med personer som kong Haakon VII, Fridtjof Nansen og unge Olav, foruten en viss herr Walker.

Nils Nordberg er adoptivfar til sangerinnen Mari Kohinoor Nordberg.

Nils Nordberg har lest inn flere lydbøker, og kommentarer/voice-over på en lang rekke TV-dokumentarer. En av de siste[når?], sendt i NRK våren 2010, er Apokalypse – verden i krig.

 

Deltar i

Search