Henrik Mestad

Skuespiller
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 22, jun 1964
Sosial:

Biografi

Henrik Matheson Mestad (født 22. juni 1964 Oslo) er en norsk skuespiller og forfatter som er kjent fra scenen, film og TV. Han vokste opp på Grefsen. Mestad har vært ansatt ved Nationaltheatret siden 1991.

Han er sønn av bankmann og Venstre-politiker Viking Mestad. Faren Viking kom fra Evanger og moren fra Bømlo. Farfaren kom fra gården Mestad i Teigdalen ved Evanger.

I romjula 2004 var han på ferie sammen med Otto Jespersen og Bjarte Hjelmeland i Thailand da den mye omtalte tsunamien overrasket dem på stranda. Alle kom seg forøvrig i sikkerhet.

Etter Teaterhøgskolen debuterte Mestad ved Nationaltheatret i Ibsen-stykket «Hær-mennene på Helgeland» i 1991. Ved samme teater har han også hatt roller som Helmer i Et dukkehjem av Ibsen og Ingeniør Borgheim i Lille Eyolf. I 1996 spilte han Ask Burlefot i Lasso rundt fru Luna ved Teatret Vårt [1]. Han har også vært ansatt ved Oslo Nye Teater hvor han spilte Johannes i deres oppsetning av Victoria basert på Knut Hamsuns roman.

Mestad har også skrevet og spilt hovedrollen i stykket Lik meg når jeg er teit som gikk på Torshovteatret i 1992. Året etter ble stykket til en kortfilm vist på NRK. I 2002 skrev han og spilte i stykket «Nansens sønn».

I 2003 hadde han rollen som den ville vikingen Møre Karl i Herøyspelet kongens ring. Han var i 2006 aktuell i Ibsen-stykket VillandenTorshovteatret.

I 2011 vant han Heddaprisen for beste mannlige skuespiller for for rollen som Mesteren i Faderen regi Victoria Meirik, Nationaltheatret.

Han spilte kongen i Spelet om Heilag Olav 2012.

Mestad filmdebuterte 1983 i filmen Åpen framtid, hvor han hadde to mindre biroller – som ivrig kommunist og pøbel som banker en jevnaldrene. I filmen Adjø solidaritet hadde han en mindre birolle som nynazist. Han huskes kanskje best fra rollen som dyreaktivisten Marius i Svarte Pantere (1992), og som pedofile Hans i filmen Sønner fra 2006.

På TV hadde han sin debut i serien Vestavind – samt den satiriske serien O.J. - ut på prøve i 1994 hvor han medvirket i et par innslag. En mer permanent rolle fikk han året etter i oppfølgeren O.J. - på nye eventyr hvor han spilte en engel i fuglebur med faste innslag i hver episode.

I 2005 skulle han TV-kommentere et norsk forsøk på å nå Mount Everest. Sammen med fotograf Per Yngvar Holm («Gutta på tur») skulle Mestad følge den norske Mount Everest-ekspedisjonen - med blant andre TVNorge-direktør Morten Aass på laget - på nært hold, for å lage tv-serie fra verdens høyeste fjell. Men etter to måneder ble han syk og måtte sendes hjem [2].

Vant i 2007 en Amanda-pris i kategorien Beste birolle for sin innsats i «Sønner».

Vant i 2015 Amandaprisen i kategorien Beste birolle for sin innsats i Børning.

Search