Frøydis Armand

Skuespillerinne
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 09, apr 1949
Sosial:

Biografi

Frøydis Armand (født 9. april 1949) er en norsk skuespiller.

Hun er datter av skuespilleren Eilif Armand, søster av skuespillerne Merete Armand og Gisken Armand. Armand var tidligere gift med skuespilleren Helge Jordal, og er mor til Matias Armand Jordal og Marte Armand Remlov og Eilif Armand Evje.

Frøydis Armand debuterte ved Nationaltheatret som Regine i Gengangere i 1972. Hun har siden vært ansatt ved teatret og spilt et femtitalls roller, blant andre Lucy Brown i Tolvskillingsoperaen, Desdemona i Othello, Mary Cavan Tyrone i Lang dags ferd mot natt, Den eldre kvinna i Dødsvariasjoner, den kvinnelige hovedrollen i Kirsebærhaven, fortelleren i Nattergalen og moren i Blodbryllup. På Torshovteatret har hun blant annet spilt Marie i Woyzeck.

Hun har tolket flere Ibsen-roller, som Bolette i Fruen fra havet, Hedda i Hedda Gabler, Nora og fru Linde i Et dukkehjem, Hjørdis i Hærmennene på Helgeland, Gina Ekdal i Vildanden, Rottejomfruen i Lille Eyolf, Madame Helseth i Rosmersholm og Gunhild Borkman i John Gabriel Borkman.

Armand har også vært dukkespiller. I 1968 medvirket hun i oppsetningen av Mikko Matti og vennene hans, som Julian Strøm og Birgit Strøm var ansvarlige for. På scenen medvirket også Kjell Kjær og Elisabeth Strøm Henriksen.

Armand har spilt i en rekke filmer, blant andre Hustruer I, II og III. Hun har hatt en gjesterolle i komiserien Mot i brøstet og spilt i mini-TV-serien Berlinerpoplene. I 2009 gjorde hun sitt inntog i Hotel Cæsar i rollen som Dagny Dallimore.

Frøydis Armand er hedret med Gösta Ekmans minnespris og Per Aabels ærespris.

Search