Sigmund Groven

Musiker, komponist
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 16, mar 1946
Sosial:

Biografi

Sigmund Groven (født 16. mars 1946 i Heddal i Telemark) er en norsk musiker og komponist. Han er særlig kjent for sitt spill på munnspill og har gitt ut flere plater og medvirket i flere programmer på radio og fjernsyn.

Groven vokste opp i en familie med stor musikkinteresse og rike kulturtradisjoner. Han er sønn av Sverre Groven og Gunhild (Golla) Groven og brorsønn av Eivind Groven.

Som barn ble han fengslet av munnspillvirtuosen Tommy Reillys spill i norsk og britisk radio, og fra 1960 studerte han hos Reilly i London. Reilly ble inspirasjonskilde og senere samarbeidspartner, og i 1971 utgav Groven en norsk oversettelse av Tommy Reillys Munnspillkurs.

I 1965 debuterte Groven som munnspillsolist i NRK og har siden opptrådt ofte i radio og fjernsyn (bl.a. 1970: serien Munnspillforum sammen med Reilly, og fra 1971 ofte sammen med Erik Bye.) 1969 ble han cand.mag. med fagene engelsk, historie og statsvitenskap, og var i flere år tilknyttet NRK som programmedarbeider, hallomann, oversetter og produsent.

Fra 1967 er han også aktiv som plateprodusent. Som studiomusiker har han medvirket på over 250 plateinnspillinger i tillegg til sine egne plateproduksjoner. Fra 1971 har han hatt en lang rekke turneer for Rikskonsertene.

Search