Jan Hårstad

Skuespiller
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 23, apr 1943
Sosial:

Biografi

Jan Edgar Hårstad (født 23. april 1943 i Trondheim) er en norsk skuespiller og politisk skribent. Hans debut var i rollen som Orm i Kristin Lavransdatter ved Trøndelag Teater i 1960. Debuten skjedde forøvrig i Hårstads elevtid. I årene frem mot 1966 spilte Hårstad i en rekke forskjellige roller ved Trøndelag Teater hvor han senere, i 2003, også medvirket i stykket Bevis basert på David Auburns Proof.

I 1978 spilte han hovedrollen som Johannes Rosmer i NRK Fjernsynsteatrets oppsetning av Rosmersholm og hos NRK medvirket han også i rollene som «Ridder von Smygenskjold» og «Molokk» i barne-og familieserien Ridder Runde og hans kamp mot drager og baroner som ble sendt i romjulen 1979, samt som «Blomster-Johann» i NRKs julekalender Amalies jul fra 1995. I 1966 spilte Hårstad rollen som Claudius i Tom Stoppards Rosenkrantz og Gyldenstjern er døde som det året ble satt opp ved Nationaltheatret. Gjennom de neste femogførti år arbeidet Hårstad ved Nationaltheateret og medvirket der i en lang rekke roller. I år 2000 spilte Hårstad rollen som Edvard Munch i Odd Nerdrums skuespill Kuratoriet som ble satt opp i Tinfos-hallen på Notodden.

Hårstad skriver blant annet regelmessig i NKPs avis Friheten og hos avisen Vårt Lands diskusjonsforum Verdidebatt.no. Hårstad har tidligere vært aktiv i Rød Valgallianse.

Deltar i

Search