Juni Dahr

Skuespiller
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 29, jun 1953
Sosial:

Biografi

Juni Vibeke Dahr (født 29. juni 1953) er en norsk skuespiller. Hun har arbeidet både med middelaldertematikk, Henrik Ibsens dramatikk og med moderne eksperimentteater.

Juni Dahr har utdannelse fra Statens teaterhøgskole. For året 1980-1981 ble hun tildelt statlig utdanningsstipendium til å gjennomføre studier ved Grotowski's Laboratory Theater i Polen. For å videreutvikle seg som skuespiller og scenekunstner studerte hun i 1986 film og teater ved New York University og ved Actors Studio i New York under Shelly Winters. I 1989 mottok hun et Fullbright fellowship for å arbeide med prosjektet 'Female Legends'.

Etter endt skuespillerutdannelse ved Teaterhøyskolen i Oslo var Juni Dahr i 12 år ansatt ved Den Nationale Scene i Bergen. Hun deltok også i film og i Fjernsynsteatret, men fra slutten av 1980-tallet valgte hun å løsrive seg fra institusjonsteatrene, og tok steget til å bli «uavhengig skuespiller».

Juni Dahrs forestilling Joan of Arc – Vision through Fire hadde premiere i Los Angeles i 1988, og har senere vært oppført på turneer omkring i USA, Europa, Russland, Skandinavia I 1992 laget NRK en fjernsynsforestilling over forestillingen. Stykket om Jeanne d’Arc spilles fremdeles på forespørsler dersom omgivelsen er tilfredsstillende.

Ibsen Women – Put an Eagle in a Cage hadde premierer i New York og Los Angeles i 1990, og har senere vært spilt i USA, Europa, India, Pakistan, Bangladesh, Latin-Amerika, Russland, Kina og Skandinavia. Forestillingen ble 18. desember 2008 også vist under den første Delhi Ibsen Festival.

I 1994 ble Juni Dahr i anledning av De olympiske vinterlekerLillehammer bedt om å skape en forestilling over Sigrid Undsets middelalderroman Kristin Lavransdatter. Med Kristin Lavransdatter har hun senere turnert i Norge og i USA, og stykket er også blitt spilt i Roma. I 1995 ble denne forestillingen dessuten filmatisert for video.

Med sitt eget ensemble spilte Juni Dahr selv hovedrollen som Nora i Henrik Ibsens Et dukkehjem i leiegårdskomplekset Wessels gate 15 på Norsk Folkemuseum. Forestillingene ble spilt i sommersesongene 2006 og 2008. Leiligheten var fra museets side allerede innredet etter Ibsens sceneanvisninger. Forestillingen ble også spilt under Stockholms kulturfestival i perioden 12. til 16. august i en tilsvarende leilighet i Fjällgatan 34 på Södermalm i Stockholm.

Juni Dahr har blant annet spilte hovedrollen i oppsetning av Merete Wigers drama Tilfellet Harriet Grinde i 1986.

I 1990 medvirket hun i Roar Skolmens dramafilm Lucifer - sensommer gult og sort, som «Cylindia Volund» i Bent Hamers film Eggs (1995), og som «dame i parken» i Hans Petter Molands dramafilm Kjærlighetens kjøtere (1995) basert på Peter Tuteins roman Larsen.

Sammen med søsteren, filmregissøren Eva Dahr, har hun laget to kortfilmer, Dolce Vita, hvor hun spiller en kvinnelig skopusser, og Troll.

Juni Dahr har også medvirket i rollen som Benedicte Holst i krimserien Farlig yrkeNRK fjernsynet i 1976, en serie som fortsatte suksessen med privatetterforskerne Helmer & Sigurdson. Tjue år senere, vinteren 1996, deltok hun i en ny krimserie for NRK-TV om den alkoholiserte privatetterforskeren Vilhelm Thygesen, skapt av forfatterrn Jon Michelet.

Juni Dahr medvirket også i den dansk-norske thrilleren Mørkets Øy (1997) og svenske Trolösa (2000) som ble regissert av Liv Ullmann.

Hun opprettet 8. mars 1988 Stiftelsen Visjoner, som er engasjert både innenfor teater og film. Juni Dahr er stiftelsens kunstnerisk leder, mens Marianne Roland er ansatt som produsent. Stiftelsen skal også være et kunstnerisk verksted, hvor ulike kunstnere kan få være med på å utvikle samspill og nye sceniske uttrykk.

Search