Ellen Horn

Skuespiller, politiker, dukkespiller
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 01, feb 1951
Sosial:

Biografi

Ellen Horn (født Ellen Stoesen 1. februar 1951 i Montréal i Canada) er en norsk skuespiller og tidligere kulturminister. Hun er oppvokst på Tjøme. Horn spilte dukketeater i tre år etter at hun fullførte videregående skole. Hun er utdannet fra Statens Teaterhøyskole og har vært tilknyttet Fjernsynsteatret, Nationaltheatret som skuespiller og teatersjef, og ble utnevnt til teatersjef på Riksteatret i februar 2005. Hun var kulturminister i Jens Stoltenbergs første regjering, 2000–2001.Ellen Stoesen tok examen artium på dramalinjen ved Tønsberg Gymnas da hun var atten år gammel. Etter å ha sett et program på NRK TV fra en workshop holdt av Oslo Nye Dukketeater, bestemte hun seg for at hun ville arbeide med dukketeater. Hun kontaktet Arne Mykle, som nettopp var tiltrådt som Oslo Nye Dukketeaters leder. Arne Mykle fortalte senere i sin bok Dukketeater underveis at han ikke hadde vært i tvil om å ansette Ellen Stoesen: «Hun kom, jeg så, hun vant. Hun var et opplagt talent».

Som dukkespiller på Oslo Nye debuterte Ellen Stoesen i oppsetningen Ali Baba og de førti røverne, dramatisert og regissert av Agnar Mykle. Jane Mykle hadde laget dukkene til forestillingen. Ellen Stoesen var dukkefører for tjenestepiken Morgana.

Hun er søster av skuespiller og dukkespiller Christine Stoesen (født 1953).

Hun er gift med jazztrommeslageren Jon Christensen (f. 1943), og har to barn: teaterregissør Kjersti Horn (f. 1977, fra sitt ekteskap med scenograf Per Horn), og sanger og skuespiller Emilie Stoesen Christensen (f. 1986) fra sitt nåværende ekteskap.

Search