P. G. Wodehouse

Forfatter, dramatiker, tekstforfatter
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 15, okt 1881
Sosial:

Biografi

Pelham Grenville Wodehouse, kjent som P.G. Wodehouse (uttales: ['wʊdhaʊs]; født 15. oktober 1881, død 14. februar 1975) var en engelsk forfatter, dramatiker, tekstforfatter og skribent. Han er kjent for sine humoristiske romaner og noveller om engelsk liv i 1900-tallets første tiår. Han var berømt for sin komiske stil, fantastiske språkføring, og de mange referansene til Bibelen, ulike filosofer og andre forfattere.

Wodehouse er kanskje mest kjent for den lange serien om den udugelige overklasseynglingen Bertie Wooster og hans betjent Jeeves. Wodehouse skrev 11 romaner og flere noveller om dette paret. Han var enormt populær i løpet av en karriere som varte mer enn sytti år. Til tross for politisk og sosial uro som skjedde i løpet av hans liv, store deler av det tilbrakte han i Frankrike og USA, var hans hovedemner fra tiden før og umiddelbart etter den første verdenskrig i de øverste samfunnslag i England, noe som reflekterte hans fødsel, utdannelse og første karriere som skribent. Han er anerkjent som mesterlig stilist av engelsk prosa, og ble beundret av både samtidige som Hilaire Belloc, Evelyn Waugh og Rudyard Kipling, og av senere forfattere som Christopher Hitchens, Stephen Fry, Douglas Adams, J. K. Rowling, og John Le Carré.

Wodehouse tilbrakte de siste tiårene av sitt liv i USA og ble amerikansk statsborger i 1955, hovedsakelig grunnet de kontroverser som oppsto etter at han gjorde fem muntre radiosendinger fra det nasjonalsosialistiske Tyskland under den andre verdenskrig etter at han hadde blitt internert av tyskerne for et år. Spekulasjoner etter radiosendingene førte til beskyldninger om samarbeid og selv forræderi, og noe biblioteker forbød hans bøker. Selv om en undersøkelse fra det britiske etterretningsvesenet MI5 frikjente ham for slik kriminalitet, vendte han aldri tilbake til England.

Search