Robert Louis Stevenson

Forfatter, poet, reiseskribent
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 13, nov 1850
Sosial:

Biografi

Robert Louis Stevenson (født 13. november 1850 i Edinburgh, død 3. desember 1894 i Vailima på Samoa) var en skotsk forfatter som skrev blant annet Skatten på sjørøverøya, Kidnappet og Dr. Jekyll og Mr. Hyde. Han regnes som han som skulle gjenføde skotsk litteratur etter Sir Walter Scott.

Robert var sønn av forretningsmannen og ingeniøren Thomas Stevenson og Margaret Balfour. Hans foreldre var svært religiøse, noe som Robert tok avstand fra i ungdommen. Fra han var 18 år droppet han Balfour fra navnet sitt og forandret Lewis til Louis (men lot det fremdeles uttales Lewis) og begynte å bruke de kjente initialer RLS. Allerede som en liten gutt led han av tuberkulose som skulle forfølge han hele livet. Han tilbrakte mye tid i sengen, der han etterhvert begynte å skrive for å få tiden til å gå. Sykdom gjorde han for svak til å studere ingeniørfaget, som faren hans egentlig ville at han skulle studere. Derfor valgte han å studere jus og ble ferdig utdannet advokat i 1875, 25 år gammel. Men han praktiserte aldri.

Robert var ofte på reisefot, noe som skyldte hans helseproblemer, og reiste blant annet til Frankrike, Belgia, Sveits, i den skotske fjellandskapet, USA og til Stillehavet. Under en reise i Frankrike, møte han den skilte amerikanske Fanny Osbourne som han ble forelsket i. Dette sjokkerte hans slektninger, spesielt fordi hun var amerikansk og 10 år eldre enn ham, samt at hun var skilt og hadde to barn, deriblant sønnen Lloyd Osbourne, som han kom til å skrive flere bøker med. Robert valgte å gifte seg med henne og reiste til USA, en reise som holdt på å ta livet av ham, i 1879/1880. Ekteskapet med Fanny Osbourne har vist seg å betydd mye for Roberts sitt liv. Uten hennes viljestyrke og markante personlighet ville han neppe ha levd så lenge som han gjorde og heller ikke skrevet såpass mange bøker.

Ikke lenge etterpå reiste familien Stevenson til Europa der de tilbragte vinteren i Davos. Under oppholdet skrev han historien Skatten på sjørøverøya, som var ment som en historie for den lille stesønnen Lloyd. I 1888 leide familien skonnerten Casco og begynte på sin reise til Stillehavet. Klimaet i Stillehavet hadde positiv betydning for Roberts helse og det førte til at de slo seg ned på øya Samoa og dannet residensen Vailima like ved hovedstaden Apia. For første gang i hans liv følte han hvordan det var å ikke være plaget av sykdom, men det førte også til at han ble isolert med omverden. Fra første stund prøvde han å forstå kulturen og politikken i Polynesia, som igjen førte til en rekke bøker og at han vunnet befolkningen i Samoas hjerte. Av dem fikk han tilnavnet Tusitala, «han som forteller historier». Veien mellom Vailima og Apia ble laget av frivillige samoanere, i takknemlighet for den innsatsen Robert gjorde ved å hjelpe noen politiske fanger ut av fengsel. Veien fikk tilnavnet Alo Loto Alofa, «de elskende hjerters vei», og ble ferdig to måneder før forfatteren døde.

Robert Louis Stevenson døde 44 år gammel av hjertestans og ble begravet på fjellet Vaea. På hans grav står det:

 

Under the wide and starry sky
Dig the grave and let me lie
Glad did I live and gladly die
And I laid me down with a will

 

This be the verse you grave for me
Here he lies where he longed to be
Home is the sailor, home from the sea
And the hunter home from the hill.

Search