Trond Birkedal

Tidligere politiker
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 22, mar 1980
Sosial:

Biografi

Trond Birkedal (født 22. mars 1980 i Stavanger) er en tidligere norsk politiker for Fremskrittspartiet (FrP). Han var formann i ungdomspartiet Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) fra 2002 til 2008 og var senere sentralstyremedlem i Fremskrittspartiet og partiets ordførerkandidat i Stavanger.

Han trakk seg fra alle verv i partiet i 2011 etter at han ble siktet og senere dømt i en straffesak.

Birkedal tok økonomiske og administrative fag i videregående skole og begynte på jusstudier før han i 1999 begynte å arbeide med politikk på heltid.

I 2006 ble han gjenvalgt som formann i FpU for sin tredje periode. Han var også politisk nestformann i Rogaland Frp frem til 2009. Fra 2009 til 2011 satt Birkedal i bystyret og formannskapet i Stavanger og i fylkestinget i Rogaland. I den samme perioden ledet han Fremskrittspartiets skole- og oppvekstutvalg og var medlem av FrPs sentralstyre og landsstyre. Den 6. desember 2006 ble Birkedal valgt til Stavanger FrPs ordførerkandidat i en opprivende nominasjonsprosess i Stavanger FrP foran kommunevalget 2007. Etter at Birkedal ble nominert som ordførerkandidat tok han ikke gjenvalg som formann i FpU på landsmøtet i 2008. Han ble erstattet av Ove Vanebo. Birkedal ble valgt som medlem av FrPs sentralstyre på landsmøtet i 2009. Birkedal arbeidet deretter som gruppeleder i Stavanger FrP.

Trond Birkedal ble lenge ansett som et stort politisk talent.

Etter å ha trukket seg fra politikk har Birkedal tatt et oppgjør med det han mener er en broilerkultur i norsk politikk samtidig som han understreker at han «var broiler selv». Han mener det er et demokratisk problem at stadig flere blir heltidspolitikere i ung alder uten noen annen erfaring. Birkedal har varslet en bokutgivelse med tittelen Fra broilerfabrikken.

Search