Anthony Buckeridge

Forfatter
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 20, jun 1912
Sosial:

Biografi

Anthony Malcolm Buckeridge (født 20. juni 1912 i London, død 28. juni 2004) var en engelsk forfatter, kjent for sine seriebøker for barn og ungdom om Jennings og Rex Milligan, hvor førstnevnte på norsk ble omskrevet til bøkene om Stompa. Buckeridge var belønnet med Order of the British Empire i 2003.

Buckeridge ble født i London, men da hans far, en bankmann, ble drept i den første verdenskrig, flyttet han sammen med moren til Ross-on-Wye for å bo med besteforeldrene. Etter krigen flyttet de tilbake til London. Et stipend fra Bank Clerks' Orphanage gjorde det mulig for hans mor å sende ham til kostskolen Seaford College i Sussex. Hans erfaringer her ble benyttet i hans senere forfatterskap. I 1930 begynte Buckeridge arbeide i sin avdøde fars bank, men sluttet etter hvert. Han var skuespiller for en tid, blant annet har han en liten, ukreditert rolle i Anthony Asquiths film Tell England (1931).

Etter å ha giftet seg med sin første hustru, Sylvia Brown, begynte han studere på University College London, hvor han var involvert i sosialistiske og antikrigsgrupper, og ble senere aktiv i Kampanjen for kjernefysisk nedrusting. Han tok ingen akademisk grad etter å ha strøket i latin. Med en ung familie å understøtte ble han lærer i Suffolk og Northamptonshire, tok som ga ham ytterligere erfaring for senere bøker. Under den andre verdenskrig ble han utkalt som brannmann, skrev i denne tiden et par skuespill før han vendte tilbake til lærer i Ramsgate.[1]

I 1962 møtte han sin andre hustru, Eileen Selby, og bosatte seg i nærheten av Lewes. Han fortsatte å skrive og deltok i lokalt amatørteaterliv. Han døde i 2004 etter en tids sykdom, og ble overlevd av sin andre hustru og tre barn, to av dem fra første ekteskap. Han rakk å skrive en kort selvbiografi, While I Remember, som kom i 1999.[2]

Serien med Jennings er en rekke humoristiske romaner for barn og ungdom. Det er 25 totalt sett. Den første, Jennings Goes to School, kom i 1950, og nye titler kom jevnlig fram til midten av 1970-tallet. Den siste, Jennings at Large, kom i 1977 og er den eneste hvor hovedfiguren ikke er på skolen, men i sommerferien. Det kom to til på begynnelsen av 1990-tallet, Jennings Again i 1991 og That's Jennings i 1994.

Romanene om Jennings fulgte et format med tre betydelige sidehandlinger fordelt på 16 kapitler. De tidligste bøkene var avledet fra et populært hørespill på BBC radio på «Children's Hour». Alle de 62 originale hørespillene har også blitt utgitt i 10 bind ført i pennen av David Schutte fra 1999 og fram til 2004.[3]

Da bøkene ble utgitt i Frankrike ble navnet endret til «Bennett», «Fredy» i Tyskland, mens i Norge ble han hetende «Stompa» og handlingen ble også endret til å foregå i Norge. Til tross for at det ikke finnes noen egentlig kostskoletradisjon i Norge, klarte NRK-dramatikeren Nils-Reinhardt Christensen å tilpasse Jennings-historiene til norske forhold. I 1958 kom det første hørespillet, og ganske umiddelbart kom bokserien. Jennings-bøkene ble en suksess i England med sine 1,6 millioner solgte eksemplarer, og i det langt mindre norske bokmarkedet kom Stompa-bøkene etter hvert til å selge 1,75 millioner.[4][5] Jennings-bøkene har i alt 24 titler, mens Stompa-bøkene stoppet på nr. 22, Stompa og Stine (Jennings at large).

Rex Milligan er en tilsvarende figur som Jennings, og handler om en skolegutt med handling fra en gang rundt 1950. Skolen han går på er en ungdomsskole i nordlige London. I motsetningen til fortellingene om Jennings, er denne serien fortalt i første person. Det kom ut fem bøker til sammen. Den siste boken er samling med 16 fortellinger som ført ble utgitt i tegneserien Eagle.

Search