Graham Greene

Forfatter
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 02, okt 1904
Sosial:

Biografi

Henry Graham Greene (født 2. oktober 1904, død 3. april 1991) var en engelsk forfatter, dramatiker og litterær kritiker. Hans tekster undersøker den ambivalente moralen og politiske sakene i den moderne verden. Greene var kjent for sin dyktighet til å kombinere seriøs litterær kritikk med utstrakt popularitet.

 

Selv om Greene sterkt protesterte mot å bli beskrevet som en katolsk forfatter framfor utelukkende som en forfatter som tilfeldigvis var katolikk, er de katolske religiøse temaene ofte grunnleggende i mye av det han skrev, særlig de fire betydelige katolske romanene: Brighton Rock, The Power and the Glory, The Heart of the Matter og The End of the Affair. Flere verker, slik som The Confidential Agent, The Third Man, The Quiet American, Our Man in Havana og The Human Factor, viser også en begjærlig interesse for livet innenfor internasjonal politikk og spionasje.

Greene led av bipolar lidelse, noe som hadde en grunnleggende effekt på hans forfatterskap og personlig liv. I et brev til sin hustru Vivien fortalte han henne at han hadde «en karakter gjennomgående motsatt virkende til ordinært hjemlig liv», og at «ulykkeligvis er denne lidelsen også ens materiale.» William Golding beskrev Greene som «den endelige kronikør av 1900-tallets menneskes bevissthet og angst.» Greene mottok aldri Nobelprisen i litteratur, skjønt han var på annenplassen etter Ivo Andrić i 1961.

Greene ble født i Berkhamsted i Hertfordshire. Han fikk sin grunnskoleutdanning ved Berkhamsted skole, hvor faren var rektor. Deretter studerte han ved Balliol College i Oxford. Hans første utgivelse, en diktsamling, kom i 1925, mens han fortsatt studerte. Etter endt studium begynte han å arbeide som journalist. I 1926 konverterte han til katolisismen, blant annet fordi han var forelsket i Vivien Daryell-Browning, som tidligere hadde konvertert. De giftet seg i 1927.

Som journalist drev han blant annet med filmanmeldelser, inntil han forårsaket nedleggelsen av tidsskriftet han arbeidet for, da han skrev en kommentar om Shirley Temple som førte til erstatningssøksmål.

Hans romaner er skrevet i en realistisk og samtidsrettet stil, og inneholder ofte figurer som strever med lav selvtillit og tvil, og lever under dårlige eller rotløse forhold. Tvilen som kommer frem er ofte av religiøs natur, og speiler Greenes egen katolske tro.

Han var gjennom hele livet opptatt av å kunne reise langt vekk fra England, til det han kalte «ville og avsidesliggende» steder. Han var eventyrsøkende, og etter å ha blitt rekruttert til Secret Intelligence Service av Kim Philby fikk han mulighet til å spionere for Storbritannia i Sierra Leone. Mange av personene han møtte i forskjellige sammenhenger ble modeller for figurer i romanene.

Greene bodde i Vevey i Sveits de siste årene, og ble gravlagt i Corseaux etter sin død i 1991.

I oktober 2004 kom det tredje og siste bind av den offisielle biografien The Life of Graham Greene av Norman Sherry. I biografien kommer det blant annet frem at Greene gjennom hele livet rapporterte til den britiske etterretningstjenesten.

Search