Mona Lyngar

Skribent
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 06, jan 1944
Sosial:

Biografi

Mona Lyngar (født 6. januar 1944 i Drammen) er en norsk forfatter.

Lyngar debuterte i 1966 med romanen Ved stupet. Hun har senere utgitt noveller og prosastykker som Ballonger, som kom ut i 1967 og novellesamlingene 'Fra den ene til den andre' (1976) – og 'Bare en advarsel' i 1982.Hennes mest eksperimentelle roman Hull kom ut i 1970. Den av hennes romaner som har høstet flest lovord, er Adjutanten fra 1981, men de senere bøkene, Noe-trilogien, har også vært med på å befeste forfatternavnet. Hun har også skrevet hybridromanenHistorien om frøken Raubal som med historisk utgangspunkt finner sin egen konklusjon, den kom ut i 1975 og vakte betydelig oppsikt.

Etter utgivelsen av kriminalromanen 'Gris' på Aventura Forlag, siden Aventura ble kjøpt opp av Mona Lyngars gamle utgiver Cappelen, valgte hun å opprette et forlag selv, Abovo, som har gitt ut 'Lykkesmeden', Noe-trilogien og den eksterne faktaboken 'Husmann for livet' av historikeren Børge Strand.

Med sine tidlige arbeider føyde Mona Lyngar seg inn i en modernistisk prosatradisjon som var påvirket av de franske nyromanforfatterne. Lyngar har i flere av sine senere bøker beveget seg nær kriminalsjangeren for eksempel i spenningsromanen Adjutanten'.

I 1984 kom romanen Fasadeklatrerne ut, den handler om sosial streben og hvilke konsekvenser det kan få. Romanen 'Ånderøtter' med planlagt utgivelse i 2008 har sitt utspring i en del av Fasadeklatrerne – og vil dessuten kunne leses som en kommentar til 'Adjutanten'.

Deltar i

Search