Isaac Asimov

Forfatter, biokjemiker, historiker, humorist
Del:

Personlig info

  • Fødselsdato: 02, jan 1920
Sosial:

Biografi

Isaac Asimov (født ca. 2. januar 1920 i Petrovitsji i Smolensk oblast i Sovjetunionen, død 6. april 1992 i New York i USA), opprinnelig russisk navn Исаак Юдович Озимов – Isaak Judovitsj Ozimov – men nå kjent på russisk som Айзек Азимов – Ajzek Azimov, var en russiskfødt amerikansk forfatter og professor i biokjemi. Han var en vellykket og produktiv forfatter best kjent for sin science fiction og sine populærvitenskapelige bøker.

Asimov skrev og redigerte mer enn 500 bøker, og har bøker i ni av ti hovedkategorier i Deweys desimalklassifikasjon (mangler kun 100-kategorien Filosofi). Asimov er anerkjent som en mester av science-fiction og var sammen med Robert A. Heinlein og Arthur C. Clarke, ansett som en av de 'Tre Store' science-fiction forfatterne mens han levde. Asimovs mest kjente bøker er Foundation-serien (de to første er oversatt til norsk) og Robot-serien. Han koblet disse og sin Galactic Empire-serie sammen i et forenet 'fremtidig univers' på samme måte som Robert A. Heinlein og tidligere Cordwainer Smith og Poul Anderson. Asimov skrev mange noveller, blant dem 'Nightfall', som i 1964 ble utvalgt av Science Fiction Writers of America som den beste science fiction-novellen noensinne, en tittel som mange fortsatt holder høyt. Asimov skrev også krimgåter og fantasy, samt bøker for ungdom med Lucky Starr-serien under pseudonymet Paul French.

Mesteparten av Asimovs populærvitenskapelige bøker forklarer vitenskapelige konsepter på en historisk måte, og går så langt tilbake som mulig, til en tid da den typen vitenskap var på det enkleste nivået. Han beskriver ofte nasjonalitet, fødselsdato og dødsdato for alle vitenskapsfolkene han nevner, så vel som etymologier og uttale for tekniske begreper. Eksempler er Asimov's Guide to Science, Understanding Physics, og Asimov's Chronology of Science and Discovery.

Asimov var i lengre tid medlem og visepresident av Mensa International, om enn noe motvillig; han beskrev noen av medlemmene av organisasjonen som «brain-proud and aggressive about their IQs» Han hadde mye større glede av å være president av American Humanist Association. Asteroiden 5020 Asimov, tidsskriftet Asimov's Science Fiction, og to forskjellige Isaac Asimov-priser er oppkalt til hans ære.

Deltar i

Search